Visa skriven av
Visa i
MALFEITOR - "Dum morior orior"
Hellthrasher Productions, import, 2012

Jag har hört samma saga rätt många gånger vid det här laget. "Vi startade bandet på nittiotalet men har legat i dvala sedan dess. Nu är det dags att väcka odjuret igen och ta över världen." - ungefär så. Skillnaden i fallet MALFEITOR, som tog sina första stapplande steg redan 1990 men tynade bort fem år senare och återuppstod igen 2010, är att de inte behöver ta några billiga poäng med att de "varit med länge" eller liknande. De övertygar nämligen ganska omedelbart med sin skövlande och benhårda death metal.

Samtidigt som bandets själ andas old-school svensk döds är Stockholmstrion inte rädda för att ta ut svängarna och spela långt utanför kartan med oväntade temposkiftningar, modernare dödsmetodik, lite black metal-stämning i vissa partier och en del andra välkomna överraskningar.

Ibland blir kasten lite väl tvära och jag frågar mig om det är ett parti från en annan låt som rymt och gömt sig i låten jag lyssnar på men dessa ögonblick är inte många. På det stora hela gillar jag att kompositionerna är lite oortodoxa och det är svårt att inte vara nöjd när det dessutom är ett sånt rekorderligt tryck och konstant flyt i manglet. Metoderna må inte alltid vara helt vad jag väntat mig men MALFEITOR tappar aldrig målet med blicken.

Mattias Parkkila (sång, BLOOD MORTIZED, ex-EGYPT) tillämpar här en något "äckligare" sångstil än vad han gör i BLOOD MORTIZED, mer vansinnigt och ruttet, och det låter riktigt coolt. Det är tveklöst schyst med en dödsvokalist som lyckas göra i alla fall lite skillnad på hur han sjunger i olika band.

Jag tror på MALFEITOR och är övertygad om att de bara kommer att växa med tiden. Det här är garanterat bara början.

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2012-04-23