Visa skriven av
Visa i
HAEMOTH - "In Nomine Odium"
Debemur Morti Productions, Border, 2011

"This is the soundtrack to your worst nightmare: life"

Tja, så står det i pressbladet som följer med den franska black metal duon HAEMOTH´s tredje fullängdare, och visst kan jag förstå vad man vill mena med det. För det handlar om dissonant och karg black metal som bitvis får dig att må fysiskt dåligt.

Emellanåt drar jag paralleller till landsmännen och bolagskollegorna BLUT AUS NORD men HAEMOTH har kanske ändå lite mer av struktur och lite mindre avantgarde i sin tonkonst. Det är mer den iskalla och dystopiska känslan som båda har gemensamt.

Om man bortser från det skräckfilmsinspirerande introt "Odium" och den instrumentala mellanlåten "Spiritual Pestilence", består plattan "bara" av fem låtar som ändå klockar in på cirka 38 minuter, vilket ger en snittid på nästan åtta minuter per låt. Gott så långt, men det är de lite mer direkta "låtarna" som "Slaying The Blind" och "Disgrace" som bäst fångar min uppmärksamhet. De är å andra sidan de mest konventionella låtarna som följer black metal mallen mera rakt av och om skivan bara bestått av sådana verk hade man nog tröttnat ganska snabbt. Nu är det väldigt varierat med kyrkoorglar och annat obehagligt, och musiken letar upp alla negativa känslor du bär på och drar fram dem inför dig i ljuset, eller snarare mörkret menar jag såklart.

Det här är på alla sätt bra och intressant black metal som berör dig oavsett du vill eller ej, och egentligen borde bara det faktumet generera ett snäpp högre betyg, men samtidigt tycker jag att det är onödigt många och alldeles för långa utsvävningar. Visst ger det andningsutrymme i lyssnandet men det hade lätt räckt med hälften så mycket.

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2012-04-20