Visa skriven av
Visa i
OPHTHALAMIA - "Dominion"
Soulseller Records, import, 2012

"20 page booklet, liner notes by IT"?

Hm. Hade ju varit trevligt om den skickats med promon av detta remixade och remastrade återsläpp av kultbandet OPHTHALAMIAs "Dominon"-platta från 1998. Men nu skall jag icke otacksam vara, utan istället lyssna på kultförklarad mörk metall, skapad av och med bland andra "IT" och "All", kända (nåja) från minst lika kultförklarade självplågar-troppen ABRUPTUM.

Yours unruly är nödgad att recensera denna utan jämförelser med originalsläppet, då jag... pja, helt enkelt missade originalet (i ett fåfängt försök att upprätthålla trovärdighet som recensent av denna återutgåva, vill jag påpeka att jag inte missade ABRUPTUM...)

Så vad tycker jag då om "Dominion", av bandet som genom åren för övrigt inkluderat insatser från folk som på ett eller annat sätt varit inblandade i konstellationer som DISSECTION, WAR, EDGE OF SANITY, SWORDMASTER med flera?

Nja. Den "rockiga" mörka metall (med black-väsande skriksång) som OPHTHALAMIA ägnade sig åt här faller mig inte riktigt på snusläppen. Jag vill ha långt mer tokpiskande och mycket mer skrammel! Lite för melodiskt för min smak, med andra ord – dock fungerar denna låtskrivarmässigt lite spretiga skiva i mindre doser; det skall tillstås. Finns en del stämningsfulla partier som jag diggar. Men...

Schysst skriksång, men mycket mer är det väl inte att begeistras av här. Inte om ni frågar mig i alla fall. Daniel Ekeroth sade det mycket bra i sin oumbärliga bok "Swedish Death Metal": "since all core members focused on other bands, OPHTHALAMIA never really made it".

Och det hörs att så var fallet.

Officiell MySpace

Av: Claes Wiberg
Publicerad: 2012-04-23