Visa skriven av
Visa i
THOSE WHO BRING THE TORTURE - "Lullabies For The Deranged"
Metal Inquisition, import, 2012

De två första albumen med THOSE WHO BRING THE TORTURE bjuder på rekorderlig dödsgrind utan jättemycket krusiduller. Ganska mycket pang på rödbetan, låtar om gasmasker och tanks och rått gurgel från svensk metals hårdast arbetande snubbe, Rogga Johansson (sång, gitarr, bas, PAGANIZER, RIBSPREADER, DEMIURG, REVOLTING, BLOODGUT, PUTREVORE). Därför höjer jag en hel del på ögonbrynen när jag lyssnar igenom tredje plattan.

Konceptet är på många sätt helt förändrat. Soundet är nu mycket mer buret av gitarrharmonier och melodier, något som förklaras av tillskottet av en ny gitarrist. Samtidigt kvarstår det feta trycket från tidigare, Roggas fantastiska röst och visst exploderar det i en och annan blastbeatkaskad här och där fortfarande, men på många sätt känns det ändå som ett helt nytt band.

Oförändrat är dock att det är ett riktigt härligt driv hela tiden. Det faktum att det är mer variation och inte alls lika mycket tokmangel går snabbt att lära sig att leva med eftersom det fortfarande är riktigt bra.

Vissa melodislingor, som till exempel den i "The Creature From The Woods", sätter sig stenhårt nästan med en gång och det finns inga direkta låga punkter på "Lullabies for the deranged". Enda undantaget är W.A.S.P.-covern "Love Machine" som de gärna kunnat hoppa över.

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2012-04-23