Visa skriven av
Visa i
ABSORBING THE PAIN - "H3ads Up"
Rambo Music, SME, 2012

Med fem år på nacken och, i och med ”H3ads Up”, tre album i CV:n har Övikskvartetten bildligt talat gått igenom en del barnsjukdomar, pubertetens hormonförändringar samt det förnedrande målbrottet. 2012 är det ett betydligt mer moget och självständigt sydstatsgroovigt metalband som visar upp sig. Tendenser till brådmogenhet och växtvärk går fortfarande att ana i en och annan soloutflykt som vill mer än vad de kan leva upp till. När den i övrigt så solida och sammansatt välkomponerade hårdrock ATP med stor inlevelse och genuin känsla serverar känns dessa enstaka tafatta exkursioner som plumpar i protokollet. Att sola för sakens egen skull riskerar att snarare bli en black om foten och ta fokus från de resterande 90%:en som mer än väl håller måttet.

ABSORBING THE PAIN visar med ”H3ads Up” framtassarna och klorna är definitivt utfällda och vässade till sylar. Det tunggung som tidigare var utmärkande för ATP går igen även på denna tredje utgåva och det osar fortfarande en hel del BLACK LABEL SOCIETY, SOUNDGARDEN och PANTERA om de tolv spåren. Det är riktigt hårda pungsparkar de delar ut, med en portion påtaglig glädje och förnöjsamhet att döma av det lekfulla groovet i attackerna. Mognaden till trots finns barnasinnet kvar och en ungdomlig energi genomsyrar de alltigenom megatunga riffen med en vuxens auktoritet. ATP känns i och med ”H3ads Up” stabilare och mer trygga i sitt rättframma sound. De har ett både friare men också mer målmedvetet uttryck att förhålla sig till, vilket öppnar upp för den dynamik och oförutsägbarhet tidigare album saknade.

Trots det ovan nämnda är ATP tveklöst ett habilt gäng musiker som kan sätta samman medryckande refränger med både drag och tyngd. Sångaren Jonas Molström har en stark stämma som cementerar den kraft och potens musiken i sig besitter. Sångaren påminner stundtals om en komplex sammansmältning av Keith Caputo (LIFE OF AGONY), Chris Cornell (SOUNDGARDEN) och Layne Thomas Staley (ex-ALICE IN CHAINS) – även om han tagit sig ett allt större personligt uttryck på ”H3ads Up”. Jag förbehåller mig rätten att vara måttlig i betygsättningen, med en stark föraning om att ABSORBING THE PAIN lär överträffa sig själva på album nummer fyra. Plattan släpps den 16 maj och releasefesten sker på O’learys i Örnsköldsvik den 18 maj.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-04-25