Visa skriven av
Visa i
MINISTRY - "FIX - The Ministry Movie"
Gigantic Pictures, import, 2012

Jestanemej, vad gamle undertecknad älskar dvd-formatet. På senare år har det ju kommit godsak efter godsak; Lemmy-filmen... med ungefär nio skviljoner timmar extramaterial. I dagarna släppte WATAIN sitt "Opus Diaboli". Och däremellan?

Jo, däremellan kom denna – filmmakaren Doug Freels dokumentär från MINISTRYs "Sphinctour"-turné. Frontfiguren ("figur" är faktiskt ett mer rättvisande epitet än "frontman" här) Al Jourgensen befann sig djupt i missbrukets klor här – möjligen djupare än någonsin, under en karriär mestadels utspelad på påtagligt djup. Och Freel åkte med och filmade allt. Och med allt menas just det – allt.

Trots det blir inte "FIX – The Ministry Movie" någon odödlig klassiker. Det skriks, sups, knarkas, idkas könsumgänge med en grillad kyckling, hälsas på gästliste-annekterande Fabio (!), hoppas omkring... men något riktigt grepp om tittaren etableras blott fläckvis. Emellanåt – lite väl ofta, faktiskt – intervjuas någon person om sin relation till MINISTRY och dess musik och/eller ledargestalt (Trent Reznor, Lemmy, Nivek Ogre, med flera – mest iögonfallande är de dundertragiska intervjuklippen med AMENs Casey Chaos, som antingen är fullkomligt dyngrak eller så illa tärd av sitt missbruk att han knappt kan tråckla ihop en begriplig mening). Sedan slängs det in lite random backstage-klipp. Vilka på tok för ofta är filmade i svartvitt, och gudarna ska veta att jag inte gillar svartvitt. Det saknas – i mångt och mycket – kontinuitet.

Alltså... rullen är okej. Den har sina stunder. Men den lever tyvärr inte upp till hypen och förväntningarna. Med andra ord: "FIX..." är huvudsakligen en angelägenhet för hardcorefansen. Även om jag som hardcorefan finner det mer än lovligt pajigt att vissa sekvenser redan fanns med i den numera ganska gamla "Sphinctour"-dvd:n. En solklar betygsfemma – varken mer eller mindre. Just Say, Ummm...

Fråga: hade Paul Barker verkligen med sig sina småbarn på den där turnébussen, och isåfall - hur i helvete tänkte han då?

Av: Claes Wiberg
Publicerad: 2012-05-05