Visa skriven av
Visa i
WIG WAM - "Wall Street"
Frontier, Cosmos Music Group, 2012

Mitt och många andras första kontakt med WIG WAM var i och med melodifestivalen 2005. Det är kanske inte oftast den bästa mötesplatsen med ny hårdrock. Men i mitt fall så tycker jag fortfarande väldigt mycket om låten ”In My Dreams”. Sen såg jag killarna live och tyckte att det blev lite för mycket glam och trams helt enkelt. Det var inte bra alls. Det kändes som att det yttre var viktigare än musiken. Visst är det viktigt med en cool look men utan bra musik så har det ingen betydelse hur man ser ut.

Men så såg jag WIG WAM på Stockholm Rock Out för något år sen och tyckte att de tonat ner tramset och satsade på musiken och fokus låg på att göra ett bra framträdande. Det var enligt mig ett lyckokast för dom har faktiskt en hel del riktigt bra låtar. Bara att dom inte slarvar och tramsar för mycket. I min mening så är WIG WAM faktiskt lite underskattade som band. Och det har de nog melodifestivalen att tacka för, tyvärr.

Nu står det 2012 i kalendern och WIG WAM är åter på tapeten med ett nytt album, denna gången kallat ”Wall Street”. Visst känner man igen de drag som bandet visat tidigare med melodiösa melodier, nerstämda gitarrer och bäst av allt; grym stämsång.

Jag tycker att ”Wall Street” är klart godkänd. Alla de attribut känns rätt och sitter där de ska. Det som jag tycker sänker WIG WAM är att de krånglar till basgångarna/trumkompen lite för mycket och det blir inget tydligt driv i musiken. Visst, det är feta riff men de borde vara lite mer följsamma så att gunget och flytet kommer fram mer. Då hade det som helhet varit snäppet bättre och betyget självklart högre. Och jag tror att det är en del av WIG WAMs svaghet som står i vägen för deras väg in på de stora arenorna.

Höjdpunkterna på ”Wall Street” är förutom titelspåret, ”The Bigger The Better”, ”Bleeding Daylight” och klassiska hårdrocksballaden ”Tides Will Turn”. Bäst är tunga ”One Million Enemies” som känns som en passande slogan för bandet då det känns som de ibland (ofrivilligt? och onödigt) pissar i motvind. 

Av: Magnus Ek
Publicerad: 2012-05-19