Visa skriven av
Visa i
RAW POWER - "Resuscitate"
Dreamcell 11/WormHoleDeath Records, import, 2011

När jag först fick skivan med RAW POWER i min hand tänkte jag ofrånkomligen på den klassiska tredje plattan med IGGY & THE STOOGES, även om det i detta fallet handlar om ett italienskt hardcoreband. Nu visar det sig snart att likheterna inte slutar i och med bandnamnet utan att kvartetten har haft den goda smaken att på denna sin tolfte studiogiv även göra två THE STOOGES-covers: "I Wanna Be Your Dog" och självklart då också "Raw Power". Dessutom gör de dem med beröm godkänt.

Annars liknas RAW POWER vid Italiens svar på BLACK FLAG, och visst kan jag till viss del hålla med, men framförallt vill jag slänga in en stor grötslev med SICK OF IT ALL. Sångaren Mauro Codeluppi gläfser och spottar fram sin lyrik på nästan exakt samma sätt som Lou Koller. Efter att ha lyssnat till enbart denna RAW POWER-platta kan jag tycka att även musiken tycker jag drar mer åt nämnda hc-akt än åt BLACK FLAGs primalpunk. Bandet har nämligen hållit på sedan 1981 och likheterna var troligtvis mycket mer utmärkande förr.

Detta är riktigt bra och energisk hc-punk framförd med inlevelse och mycket erfarenhet men om jag ska vara negativ till något blir det att plattan "Resuscitate" är på tok för lång. Att lyssna på 27 låtar och 48 minuter av denna intensiva musik blir lite väl mycket att ta in på en gång.

Missförstå mig rätt, jag tycker fortfarande det är riktigt bra, men som helhet flyter allt ihop till en jämntjock smet och behållningen efteråt blir lite av en minneslucka. Nej, bättre hade varit att dela upp materialet på två plattor, alternativt sparat minst tio låtar till singelsläpp. Detta hade gjort att man hungrigt sprungit fram till stereons playknapp när skivan tagit slut, nu blir man istället mätt och belåten och det är aldrig bra i detta sammanhang. (Ett tips är att se och lära av det nya amerikanska punk-hoppet OFF!, de gör nämligen precis allting rätt, från början till slut.)

Som kuriosa kan nämnas att GUNS´N´ROSES öppnade som förband till RAW POWER på en liten rockklubb i Seattle år 1986. Ganska tufft, eller hur?

Officiell webbplats
Officiell MySpace

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2012-05-19