Visa skriven av
Visa i
PUTERAEON - "Cult Cthulhu"
Cyclone Empire, Import, 2012

Enligt marknadsföringen är “Cult Cthulhu” ett album för de som gillar zombies, H.P. Lovecraft, snusk-, spott- och var-osande death metal. Alingsås stolthet, PUTERAEON, har förvisso hämtat inspiration och idéer från H.P. Lovecraft och drar sig inte heller den här gången för att exploatera världar fyllda med makabra historier – men så mycket snusk, spott eller var tycker jag inte det osar. Tvärtom är västgötakvartetten trots sin nostalgiburna old school-döds en frisk fläkt bland all ”modern” metal. PUTERAEON är uppenbarligen mer än nöjda med att förvalta arvet efter den svenska dödsmetallen som florerade i slutet av 80- och början av 90-talet. Uppföljaren till debuten ”The Esoteric Order” som kom ut så sent som i fjol tar dock ett mer personligt grepp om genren och känns på så vis både i högre grad genuin och ytterligare dynamisk på ett självklart sätt. Musiken på ”Cult Cthulhu” är mer verkningsfull i sin obändiga brutalitet. Samtidigt är den mer inbjudande, inte minst genom att strukturen i de elva spårens bjuder på en betydligt större variation än tidigare.

Variation är ett relativt begrepp i sammanhanget, men faktum är att med en större inblandning av resterande bandmedlemmar – förutom Jonas Lindblood (sång/gitarr, COMMANDER, DELECTION, TAETRE) som tidigare på egen hand ansvarat för text och musik – har musiken både fördjupats och breddats. Även om plattan är inspelad i RZA Mobile Recordings av Kristian ”Risza” Isaksson, mixad och mastrad av Andy LaRocque i Sonic Train Studios genomsyras albumet av ett traditionstyngt Sunlight Studios-sound. Ett ljudlandskap som är helt i fas med den avgrundsgutturala growl Jonas överträffar sig själv med, de nedstämda rårivna riff han och Rune Foss (gitarr, RECLUSION, ex-DAWN OF TIME, ex-ONE MAN ARMY AND THE UNDEAD QUARTET) serverar under uppbackning av Daniels Vandijas (bas) och Andes Malmströms (trummor, IMMEMOREAL, PROPHANYTI, ex-NOMINON) drivande komp.

Som gästvokalist på låten ”Walking With Shadows” har Roger ”Rogga” Johansson (PAGANIZER, BLOODGUT, BONE GNAWER, DEMIURG m.fl.) rekryterats. PUTERAEON flyttar förvisso fram positionerna med hjälp av ”Cult Cthulhu” men lär därmed inte nödvändigtvis utgöra något större hot för de etablerade akterna inom genren, vare sig de är old school eller spelar old school. Alingsåsarna gör dödsmetallen rättvisa i mer än en bemärkelse, men går ibland på för hög växel och saknar stundom det driv som ytterligare ett par köttiga riff och ett inbjudande groove lätt skulle kunna råda bot på. ”Cult Cthulhu” rekommenderas varmt till vänner av bland andra GRAVE, NOMINON, PAGANIZER och CARNAGE.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-05-23