Visa skriven av
Visa i
ENTHRONED - "Obsidium"
Agonia Records, Import, 2012

Efter nästan två decennium av black metal-harvande vet belgiska ENTHRONED hur slipstenen längs Satans lie ska dras.

"Obsidium" är bandets nionde album och visar att de står stadigt med en fot i det tidiga nittiotalets BM-scen samtidigt som soundet är uppdaterat och långt ifrån mossigt.

Som helhet är ENTHRONEDs black metal ganska lättillgänglig - och det menar jag på positivaste möjliga vis. De är inte ett "svårt" band utan håller sig inom ganska bekväma ramar och spelar i samma gethage som till exempel DARK FUNERAL och MARDUK. Detta betyder också att musiken ger omedelbar utdelning för lyssnaren och att låtarna är genomarbetade och bra utan att vara utstuderade, för långa eller jättemärkvärdiga.

Feta riff, smattrande trummor och gapvrålad lyrik om Satan, helvetet, döden och annat blasfemiskt är det grundläggande receptet som ENTHRONED sedan kryddar med coola sångpålägg, körer, lite keyboards och en skön känsla för gungande och isande gitarrslingor som växelvis påminner om SATYRICON och tidiga DARK FUNERAL med en gnutta BURZUM här och där. Jag gillar även Nornagests (sång, gitarr) röst som har härligt riv och lite mer pondus än många andra BM-vokalister. 

Med "Obsidium" visar ENTHRONED att black metal inte behöver vara kryptisk och invecklad för att vara riktigt bra. Att mangla fett och göra bra låtar räcker väldigt långt.

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2012-05-29