Visa skriven av
Visa i
LITA FORD - "Living Like A Runaway"
Steamhammer/SPV, Playground, 2012

Lita Ford har ett förflutet som startar redan i början på sjuttiotalet med tjejbandet THE RUNAWAYS. De hade under några stormiga år en karriär som mer eller mindre är bortglömd idag. Joan Jett och Lita Ford är de tjejer som har lyckats bäst med sina respektive solokarriärer efter att bandet splittrades. Sweden Rock Festival har lyckats boka båda artisterna. Joan gjorde ett bejublat gig på förra årets festival medans Lita gjorde ett katastrofalt gig 2009. Lita var orepeterad och det var bara pinsamt att bevittna.

Lita Ford har några riktigt bra plattor i bagaget och har haft en del hits, men de senaste åren har det varit väldigt tyst. Hon har bildat familj och har inte synts i media alls. Nu är det alltså dags för en ny platta, ”Living Like A Runaway”, och i sommar ska hon ut på turné med DEF LEPPARD och POISON.

Så hur låter Lita Ford 2012? Ja, jag måste erkänna att det låter ganska likt hennes tidigare utgåvor – väldigt ojämnt. Det finns några riktiga pärlor men även några rejäla bottennapp. Sångmässigt är hon sig ganska lik faktiskt även om det gått en hel del år sen sist.

Produktionen är helt ok. Inget utöver det grundläggande men definitivt godkänt. Här och där har hon gjort försök att låta lite mer modernt (läs; nedstämt) men grunden är fortfarande densamma som tidigare. Om det är ett vinnande koncept får väl framtiden utvisa, men det känns stundtals som att tiden stått stilla. Personligen tycker jag att det känns lite mossigt.

”Asylum” är en känsloladdad midtempolåt som passar henne som handsken. ”Relentless” är också en klart godkänd låt med gott tvåstämmigt solo i mitten. Jag måste dock erkänna att plattan växer ju mer jag lyssnar på den. Hon har fått draghjälp av Nikki Sixx (MÖTLEY CRUE) med låten ”A Song To Slit Your Wrists By”. På bonuslåtarna har hon även fått hjälp av WHITESNAKE (och ex DIO) gitarristen Doug Aldrich (”Bad Neighborhood) och hon har Elton Johns ”blessing” till passande ”The Bitch Is Back”. 

Av: Magnus Ek
Publicerad: 2012-06-06