Visa skriven av
Visa i
GAMLA PENGAR - "Vackra land som ingenting gav"
Cricket Cemetery, Beat Butchers (Swe) / Dischord (US), 2012

Hjältarna bakom den numera klassiska etiketten Beat Butcher hjälper här till att släppa den tredje sjuan med Göteborgskvartetten GAMLA PENGAR. Fast egentligen är det det amerikanska bolaget Cricket Cemetery som står för fiolerna.

Från första till sista ackord blir jag genomförälskad i de tre låtarnas svängiga, enkla och avskalade tonkonst. Det handlar om ärlig och trovärdig punkrock på svenska som andas 80-tal och som är helt perfekt att hytta näven i luften till och skråla med i.

Bästa låt är den röjiga andra låten "Ett hav av gas" där de i refrängen sjunger "Vad är det för fel på folk, vad fan är det för fel på er..." och jag kan bara skrika med igenkännande. Jag blir också lätt förtrollad av basgången i sista spåret "Skulle hellre dö än att vara er" som rullar runt i mina hörselgångar och blir helt omöjlig att värja sig emot. Små likheter med allt från bortglömda pärlor som STORMAVD och BRÄNDA BARN till även IMPERIET och mer modern punk som SISTA SEKUNDEN far igenom mitt huvud. Ljuvligt!

Idag är det är alltför sällan musik som denna skapas och när den dessutom görs med denna frenetiska glöd och kampanda, är det nästan så att det börjar brinna inom mig. För när maktens människor (läs gärna män), banker och multinationella företag gång på gång missbrukar deras förtroende och utnyttjar "vanligt" folks beroendeställning så krävs andningshål som detta. Åtminstone gör jag det. Och därför låter jag nu min egen girighet tala; jag vill höra mer!

Officiell MySpace
Officiell facebook

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2012-06-19