Visa skriven av
Visa i
PG.LOST - "Key"
Black Star Foundation, Sound Pollution, 2012

Om föregående skivan ”In Never Out” (recension här) inleddes med en mistlur varnande för en kommande storm tar ”Key” vid efter att ovädret lagt sig. I efterchockens brusande och skummande svallvågor hittar Norrköpingsbandet PG.LOST toner som viskar om saknad, sorg, framtid och hopp. Med risk för att låta som en spejsad hippie känns det som om vi med nyckeln i handen kliver ombord på ett skepp som bär denna fenomenala postrockskiva framåt, från hamnen och ut på okänt hav.

Det blir en till större delen lugn seglats längs vackra vatten men bitvis blir plattan även tyngre, till och med riktigt elak, som i ”I Am A Destroyer” där jag ser någon sorts krigsscen från en amerikansk actionfilm för mitt inre.

För visst är det så att musik utan text i större utsträckning leder till egen interpretation. Nog kan man ha ”Key” på i bakgrunden, utan att riktigt lägga märke till den, men det är när man aktivt lyssnar på skivan som välmåendet riktigt sprider sig. Lite som när man ligger på ett dammigt golv och motvilligt andas in en odör av andra människors svett efter ett långt träningspass och ledaren sätter på ENYA eller någon annan form av valmusik. Det är bara det att PG.LOST är sådär skönt avslappnande utan att man behövt slita musklerna av sig innan. Och utan äcklig lukt. Med den här skivan i öronen känner man varje muskel långsamt släppa stress och bråk och man flyter iväg på ett litet moln, upp och bort ut i oändligheten.

Den enda kritik jag kan komma med är att det ibland blir väl långt mellan episoderna där musiken är så där härligt medryckande som jag vill att postrock ska vara och bitvis blir det en aning enformigt. Men visst är inledande ”Spirits Stampede” riktigt bra, här behåller jag koncentrationen hela tiden. Dessutom bjuder ”Vultures” på snygga gitarrer och med ”Gathering” blir det hårdare med bombastiska trummor mot slutet. Det gillar jag.

Det avslutande drygt tretton minuter långa spåret ”Weaver” är en fantastisk avslutning på en platta som för tankarna till MEW och SIGUR RÓS och som på det stora hela är både spännande och strålande vacker.

"Key" är en skiva att lyssna på i bilen, på jobbet, vid stranden eller vart som helst där du vill rensa tankarna och må riktigt, riktigt bra.

PG.LOST hemsida

Av: Bella Qvist
Publicerad: 2012-06-26