Visa skriven av
Visa i
MASTER - "The New Elite"
Pulverised Records, Sound Pollution, 2012

Man kan inte annat än känna en viss lättnad när titelspåret på MASTERs tionde fullängdsalbum, ”The New Elite”, briserar i stereon. Med en tidsanda som mjölkar fram mainstreammetal och ynkliga försök till både death, thrash och black metal i parti och minut är MASTER en lika hoppingivande som räddande ängel.

Det numera tjeckiska MASTER, med ett förflutet som sträcker sig så långt tillbaks i tiden som till 1983, är drygt trettio år senare lika kompromisslösa och omutliga i sin deathrash-mix. Att få till känslan och de precisionsvassa riff som mängder av wannabes skulle bita av sig högerarmen för att komma i närheten av ter sig i Paul Speckmanns (sång/bas) regi som en naturlag. Vart och ett av de elva spåren på skivan kan med självklar pondus stoltsera med hårresande rytmfigurer och rättfram brutalitet där tvåtakt har absolut företräde.

Mellan de mer thrashiga landskapen växlar trion, som förutom Paul även består av Zdeněk Pradlovský (trummor) och Alex ”93” Nejezchleba (gitarr), ner i tempo och hittar variation i takterna med ett påtagligt groove som följd. Det hårda, krossande tillslaget i riffen är kompromisslöst och påminner en hel del om hur det lät i slutet av 80- och början av 90-talet då bland annat den svenska skolan var vägledande.

Paul, som flyttat från USA och numera bor i Tjeckien, behärskar en sång som på ett nästan otäckt sätt är i symbios med det hårt drivna gitarrspel Alex trakterar. Pauls halv-growl/skriksång med bottenlös vrede ger textrader som den nedan den trovärdighet och det intryck de förtjänar.

Light up the sky, quickly reload, watch as they die for the rights of the oil. I say light up the sky smile as you're told / sit back and watch with your remote control” den .

Texterna, som Paul aldrig riktigt fått någon rättmätig uppskattning för, ligger i sin välformulerade uppriktighet och brutala ärlighet väl i paritet med den fullmatade slagserie thrash/death som ”The New Elite” erbjuder. MASTER fnyser åt konventioner, spottar efter plattityder och kräks på trendkänslig, modern metal som kryper för kommersiella intressen. MASTER skäms inte för sig, de vågar stå för både den musik likväl de åsikter som dess verk ger uttryck för. De är ett band med integritet.

Gilla eller ogilla, det är upp till dig. MASTER kan troligtvis inte bry sig mindre.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-07-01