Visa skriven av
Visa i
NACHTMYSTIUM - "Silencing Machine"
Century Media/EMI, Import, 2012

Med ”Silencing Machine” knyter NACHTMYSTIUM an till inte bara black meddle-serien ”Assasins: Black Meddle, part I” och ”Addicts: Black Meddle, Part II” utan även, och i än större utsträckning, till albumet ”Instinct: Decay”. Chicagobandet tar med andra ord återigen kontakt med den black metal som tidigare var ett explicit drag i dess sound.

NACHTMYSTIUM har inte släppt de industriella och experimentella elementen helt men dessa är betydligt mer nedtonade i förhållande till de två föregående plattorna. ”Silencing Machine” lägger helt enkelt större vikt vid traditionell, primitiv black metal med blast beats och repetitiva rytmfigurer istället för de vågade och drastiska äventyr bandet gav sig ut på tidigare.

De som drog öronen åt sig när ”Assasins: Black Meddle part I” – med sin aparta mix av rock, psykedeliska tongångar och black metal – landade 2008 kan med den nya given andas ut och återigen ta NACHTMYSTIUM till sitt hjärta.

För egen del tycker jag att var och ett av de ovan nämnda verken har sina fördelar och är tilltalande på grund av sina särdrag snarare än utifrån vilket band som ligger bakom. Att NACHTMYSTIUM genomgående besitter förmågan att skapa dynamisk musik som inte räds nya vägar talar tveklöst till jänkarnas fördel.

Från att, i och med debuten ”Reign of the Malicious”, ha gett uttryck för utstuderad nekro black metal till att sedan ta konceptet vidare i en otvunget atonal riktning avslöjar NACHTMYSTIUM som ett band i ständig rörelse. Inte utan friktion och inte helt ohämmat naturligtvis.

Traditionen och principen håller fortfarande grundaren och originalmedlemmen Blake Judd (sång/gitarr) och co på mattan, även om de med suggestiva arrangemang och oförutsägbara avvikelser tänjer på gränserna.

Om ”Silencing Machine” är en tendens är omöjligt att säga. Vad som däremot står klart är att NACHTMYSTIUM överträffat sig själva den här gången.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-07-12