Visa skriven av
Visa i
HELLYEAH - "Band of Brothers"
Eleven Seven Music, EMI, 2012

Efter två halvdana album släpper så HELLYEAH sitt tredje fullängdsalbum och det visar sig bli tredje gången gillt.

Med ”Band of Brothers” träffar de på en lång rad punkter helt rätt och i viss mån överträffar de dessutom sig själva med råge. Att Chad Gray (sång), Greg Tribbett (Gitarr), Bob ”Bobzilla” Kakaha (bas), Tom Maxwell (gitarr) och Vinnie Paul (trummor) har en fot inne i, eller en avslutad relation till, MUDVAYNE, DAMAGEPLAN, NOTHINGFACE och PANTERA är inget de bemödar sig med att försöka dölja eller ens strategiska kamouflera.

Tvärtom bär ”Band of Brothers” tydliga spår av inte minst PANTERA men även MUDVAYNE och DAMAGEPLAN finns med i bilden. Här finns massor av otämjd energi och frenetisk sydstatsosande blues med ett överflöd av groove. Det är just det utpräglade groovet, plus ett exceptionellt fint register av riff, som lyfter ”Band of Brothers” skyhögt över de föregående plattorna.

Den utpräglade sydstatsrock som dominerade i synnerhet den självbetitlade debuten är nu mer eller mindre obefintlig, till förmån för en tydligare orientering mot groove metal. Trots att plattan skapades under en relativt kort tid och spelades in i Vinnie Pauls studio, VP’s Upstairs Studio i Dallas, känns både materialet och produktionen mer genomarbetad och omsorgsfullt uppbyggd än tidigare.

Inte minst Chad Gray har lyft sig i håret sedan starten 2006 och han har utvecklat sin röst till att omfatta ett betydligt bredare register än tidigare. Även övriga medlemmar verkar ha funnit formen och på ett tydligare sätt ha synkat det harmoniska samspel som förmodligen ligger till grund för den dynamik som nu gör sig påmind i musiken.

I stort är ”Band of Brothers” en ösig stämningshöjare som det är svårt att inte ryckas med i. Texterna ligger väl i paritet med musiken och avhandlar inte mycket annat än ohämmad sex-, drog- och alkoholkonsumtion samt ett lika ohämmat festande. I den här kontexten hade något annat än klichéartad lyrik känts oerhört malplacerad. ”Band of Brothers” är helt enkelt partymusik när den är som bäst.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-07-20