Visa skriven av
Visa i
NILE - "At The Gate Of Sethu"
Relapse, Warner, 2012

Med fullängdsdebuten "Amongst The Catacombs Of Nephren-Ka" (1998) och framförallt den monumentala "Black Seeds Of Vengeance" (2000) höjde amerikanska NILE ribban för teknisk death metal. Eller sänkte, om man tänker på hur djupa deras growls är och hur tung musiken stundtals låter.

Det som utmärkte dem var inte bara deras ohyggligt snygga låtar med övermänskligt snabba trummor och avancerade gitarrarbeten, här fanns även en otrolig dynamik och luftighet i soundet. Framfört med egyptiska och orientaliska influenser skapades en speciell atmosfär. 

Efter ovannämnda plattor släppte man ett par starka skivor men sedan dalade mitt intresse något. Det berodde delvis på att NILE inte skrev riktigt lika bra låtar, men även på att den där sanna dynamiken inte infann sig. Man började låta mer som ett standard US-dödsband. Trummisen som började i och med "Annihilation Of The Wicked" (2005), George Kollias, var en bidragande orsak till detta. Han är imponerande snabb, men har inte det där svänget i spelet som föregående trummisar har haft.

Hur låter då sjunde fullängdaren?

Det är en typisk NILE-platta, men en väldigt bra sådan. Variationsrikedomen och intensiteten, särskilt i sånginsatserna, håller en på helspänn plattan rakt igenom. "Natural Liberation Of Fear Through The Ritual Deception Of Death" är en favorit, och thrashriffen i "The Gods Who Lights Up The Sky At The Gate Of Sethu" är riktigt tuffa. Instrumentala stycken som "Ethno-Musicological Cannibalism" gör sitt för stämningen.

Inget NILE-fan eller påhejare av teknisk death metal kommer att bli besviken.

Av: Per Söderberg
Publicerad: 2012-07-22