Visa skriven av
Visa i
FOREIGNER - "Live in Chicago"
Ear Music, Playground Music, 2012

Amerikanska FOREIGNER firade förra året 30-årsjubileum för deras genom tiderna mest framgångsrika album, ”4”. 1981 släpptes alltså detta till synes tidlösa album och med den de riktiga långkörarna ”Waiting For a Girl Like You”, ”Urgent” och ”Juke Box Hero”.

FOREIGNER hade redan innan "4" producerat hits som även de bitit sig fast, inte minst genom 7 x platinum-säljaren ”Double Vision” som kom ut redan 1978. ”4” sålde bara 6 x platinum, enligt RIAA:s klassificering.

Idag är FOREIGNER inte sena med att dra fördel av den låtskatt de samlat på sig under åren, och då i synnerhet åren fram till 1984.

DVD:n ”Live in Chicago” spelades in på Arcada Theater i mars förra året och innehåller tretton av dessa guldkorn plus ytterligare två låtar inspelade 2010 vid bandets första akustiska TV-framträdande på tyska HR1-Live Lounge. Dessutom får man som bonusmaterial den obligatoriska inblicken bakom scenen plus en del klichéfyllda intervjuer med bandmedlemmarna.

FOREIGNERs liveframträdande är förvånansvärt bra och professionellt genomfört. Deras gedigna låtmaterial har här fått en förstklassig inramning med knivskarp bild- och ljudåtergivning samt en effektfull show med en stilfull fond av ljusanimationer.

Med den enda kvarvarande originalmedlemmen och upphovsmannen Mick Jones (gitarr/sång) som gråhårig ålderman, auktoritet och framstående gitarrist i rollen som förtroendeingivande frontfigur har sextetten publiken i ett fast grepp.

Vokalisten Kelly Hansen tar sin roll på största allvar och påminner i vissa poser om Steven Tyler (AEROSMITH). Kelly har en odiskutabelt stark röst som i allra högsta grad är ämnad för FOREIGNERs rumsrena AOR-rock men som visar sig något begränsad när det kommer till att ge kraft till mer utlevelsefulla passager.

Publiken består av en proper samling välartade fans i åldrarna från tonår och upp till övre medelåldern. Tack vare en karriär som sträcker sig över mer än tre decennier samt publiktillvänd musik tillkommer det ständigt nya beundrare medan de som varit med från start fortfarande är trogna sina idoler.

Trots en minutiöst producerad och tillrättalagd show går en hel del av rock’n’roll-känslan igenom den polerade ytan och den känns stundtals till och med riktigt äkta. Basisten Jeff Pilson spelar med inlevelse och agerar ibland Dee Dee Ramone (RAMONES) med en bredbent hållning. Mick Jones bidrar med ett par riktigt bra soloeskapader och visar sina sångresurser i den i särklass bästa låten under framträdandet, psykedeliska ”Starrider”.

Thom Gimbel svävar även han iväg i ett och annat saxofonsolo och det är när det ”jamas” ordentligt som det blir bäst och det känns relevant bortom nostalgifaktorn.

Ända sedan Mick Jones restaurerade FOREIGNER genom att introducera Kelly Hansen och ge ut det första albumet på femton år, ”Can’t Slow Down”, har bandet haft en nytändning i karriären.

Tack vare antalet samlingsskivor, liveinspelningar i CD och DVD-format samt återutgivningar av fornstora dagars succéalbum som släppts de senaste åren lever bandet idag till stor del på gamla meriter. Något som för den sakens skull inte gör materialet sämre, kanske snarare tvärtom.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-07-26