Visa skriven av
Visa i
ANTROPOFAGUS - "Architecture of Lust"
Comatose Music, Border Music, 2012

Efter tio års ”paus” och tretton år efter föregående (debut)album, ”No Waste of Flesh”, är italienska ANTROPOFAGUS tillbaka med uppföljaren ”Architecture Of Lust”. Den enda kvarvarande medlemmen från före uppbrottet är gitarristen tillika originalmedlemmen och grundaren, Meatgrinder. ”Architecture of Lust” är en första bekantskap med bandet och i ärlighetens namn en inte alls oäven sådan. Med inspirationen hämtad från bland andra regissören och författaren Clive Barker (Hellraiser, Candyman m.fl.) har ”Architecture Of Lust” resulterat i en ovanligt kompromisslös brutal death metal. Kombinationen av brutal och tekniskt raffinerad death metal som ANTROPOFAGUS skapat ger associationer till respektingivande akter i stil med ABORTED, HACKNEYED och BLOOD RED THRONE.

Man får sig en förvisso kort men inte desto mindre intensiv, drygt 35 minuter lång, obönhörlig slagserie till livs när den italienska kvartetten manglar fram plattans nio spår. Bland dessa nio låtar hittar man dessutom den svenskklingande titeln ”Det Helgeran Av Haxor”, ett i sammanhanget tillbakalutat stycke som avslutning på en minnesvärd mörbultning. Lyriken är dock inte på svenska, vilket hade kunnat bli ett spännande och ”exotiskt” inslag.

Till skillnad från Jacopo Rossis bas, som placerats långt bak i ljudbilden, har Davide Billias oförsonliga behandling av trummorna fått en betydligt mer framträdande roll. Uppgiften att understödja Meatgrinders hårt drivna riff verkställer han med all önskvärd tydlighet och det piskas på för allt vad tyget håller. Detsamma gäller Meatgrinders träffsäkra rytmfigurer som är lika vassa och kuriosa som de är basala.

Tillsammans med vokalisten Tyas grova growlskrik känns produktionen trots rytmsektionens brister nog så fullödig för att inte säga expressivt slagkraftig. Hade basen fått sin rättmätiga plats i slutmixen hade förmodligen en tydligare dynamik gjort låtarna än mer medryckande. ”

Architecture Of Lust” är likväl en stark återkomst för ATROPOFAGUS som visar att de har fokus på en seriös satsning. Förutsättningar och potential finns inför en fortsättning, som förhoppningsvis inte låter vänta på sig ytterligare tio-femton år.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-08-15