Visa skriven av
Visa i
KRAANIUM - "Post Mortal Coital Fixation"
Comatose Music, Border Music, 2012

Norge är inte det land som man när det gäller musik i första hand förknippar med death metal. Black metal är däremot en given synonym med vårt västra grannland. Även om den norska metalscenen berikats med en rad dödsmetallband, där bland andra OBLITERATION, MOLESTED, BLOOD RED THRONE, THE SICKENING och CHTON är värda att nämna, är det inte en prioriterad genre.
Oslobaserade KRAANIUM visar trots det att det finns utrymme för brutal slam death metal även i lusekoftans hemland och att den dessutom kan hävda sig väl i den internationella konkurrensen. Det är i och för sig inget nämnvärt unikt i norrmännens dödsmetall, mer än att den är ovanligt väldresserad i den amerikanska skolan – man känner igen tongångarna som bygger på väldigt banala strukturer med till övervägande del förutsägbara fills och breakdowns. KRAANIUM har dock en anmärkningsvärd fingertoppskänsla för variation i kompositionen där tempoväxlingar med taktskiften understödjer en strid ström av tunga riff från gitarrduon Gore-Tex (a.k.a. Vidar Ermesjø, HJARNIDAUDI, KOLDBRANN (live)) och Hacksaw Henry (a.k.a. Mats Funderud). Klippet i den nytillkomna trumslagaren Mitch Riders (BLASPHTIZED, ENGORGEMENT) dubbeltramp minner stundtals mer om ett maskinellt matande i stil med programmerad industrimetall än köttig death med utstuderad gore-fetisch. Det gör att trummorna utmärker sig på både gott och ont i ljudbilden medan basisten Ian Slemming alias Ian-Sane tuggar sig fram i ett mer organiskt, nästan gammaldödsljudande landskap.

”Post Mortal Coital Fixation” har i sin karraktär vissa likheter med både DYING FETUS och TURTURE KILLER men hyser till skillnad från bland annat dessa akter en fäbless för gyttjetunga breakdowns med ett visst groove som köl. Vokalisten Grindmaster Flesh (a.k.a. Martin Funderud) har hittat fram till en typ av growl som från tid till annan gränsar till gurgel, men som för den saken skull inte är speciellt anmärkningsvärd eller udda för genren. Som kuriosa har norrmännen inkluderat en cover på det ryska slam dödsbandet ABOMINABLE PUTRIDITYs låt ”Entrails Full of Vermin”.

Sammantaget är ”Post Mortal Coital Fixation” ett utmärkt album inom genren och väl värd uppmärksamhet. Har jag något negativt att säga om KRAANIUM handlar det uteslutande om den estetiska utformningen av bandets skivomslag. En gravt perverterad och djupt sexistisk estetik bidrar inte till ett ökat intresse för bandet och/eller musiken, snarare tvärtom.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-08-17