Visa skriven av
Visa i
VISION DIVINE - "Destination Set To Nowhere"
Ear Music, Playground Music, 2012

Med Andrea ”Tower” Torricini (bas, TOMMY VITALY, WONDERLAND) tillbaks i besättningen tar VISION DIVINE på sitt sjunde album sikte på yttre rymden. Efter en stämningsfull prolog, ”S’i’ Fosse Foco” – en sonett skriven av den italienska poeten Cecco Angiolieri – öppnar VISION DIVINE i högt tempo med låten ”The Dream Maker”. Det är inledningen på historien om en grupp människor som ger sig av från vår värld i sökandet efter en bättre dito. Italienarna är oavsett omdaningen i laguppställningen eller tematiken trogen sitt ursprung: en melodiös power metal med både progressiva och symfoniska inslag. Att nygamla vokalisten Fabio Lione (RHAPSODY OF FIRE) har en vidare repertoar med fram för allt högre tonskalor än föregångaren Michele Luppi (KILLING TOUCH, SECRET SPHERE) bidrar även det till att befästa bandets ställning inom genren.

”Destination Set To Nowhere” understödjer inte någon större förändring i den kursriktning som återupptogs i och med ”9 Degrees West of the Moon” från 2009. Olaf Thörsen (a.k.a. Carlo Magnani; gitarr, LABYRINTH) har, allt sedan han startade VISION DIVINE som ett sidoprojekt till LABYRINTH, stått skutan bi och håller även den här gången i rodret, inte minst stilmässigt. Olaf kan konsten att komponera vassa power metal-riff med både driv och melodiös karaktär. Plattan rymmer med anledning av dess tema även inslag av sci-fi-liknande keyboardslingor som på ett okonstlat sätt för in ovana harmonier i de annars så särpräglade arrangemangen. Även karaktäristiska, för att inte säga stereotypa, syntinslag förekommer sporadiskt, troligtvis i syfte att i möjligaste mån förstärka den futuristiska och dramatiska historien.

I grund om botten landar det ändå i en välkomponerad power metal med ingång från den klassiska hårdrockens portal, öppen för inte minst momentant kopulerande progressiva och bluesanstrukna tongångar. Trion Olaf Thörsen, Federico Puleri (gitarr, EXENCE) och Alessio ”Tom” Lucatti (keyboards, ETHERNA, ex-WHITE SKULL) utgör plattans tre musketörer med framhärdad shred och ledsagande soloeskapader under en stark uppbackning av Alessandro ”Bix” Bissa (trummor, LABYRINTH, MASTERCASTLE) och Andrea ”Tower” Torricini. När de, som på till exempel ”Mermaids From Their Moons”, hittar ett sound som hämtat från tidiga DIO blir det både lustfullt och melodiöst utmanande. Det är i dessa eruptioner ”Destination Set To Nowhere” planterat de mest precisionsslipade guldkornen och det är i dessa passager den största behållningen ligger.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-08-20