Visa skriven av
Visa i
CADAVERIC CREMATORIUM - "One of Them"
The Spew Records , Border Music, 2012

De som hävdar att italienare inte har humor vet inte vad de talar om. Skådespelare som Roberto Benigni, Vittorio Gassman och inte minst singer/songwritern Adriano Celentano har på sitt sätt bidragit till att höja nivån under årens lopp. I likhet med många andra länder har även italiensk metal sina humoristiska stjärnor, där KALEDON utgör ett lysande exempel. Därmed inte sagt att italienska CADAVERIC CREMATORIUM är ett skämt- eller flåshurtigt buskisband med staplade slapsticks att gapskratta åt. “One of Them”handlar huvudsakligen om en utstuderat brutal death metal, kombinerad med både grindcore och oldschool thrash metal; Kryddat med en del (italiensk) humor. Lägg därtill en rytmstruktur i symbios med vad man kan förvänta sig av ett okomplicerat och rättframt punk/hardcore-arrangemang. Det är denna hybrid av lekfulla, tekniskt utmanande death metal och ohämmat drivna gammalthrash-puls som trots allt spelar huvudrollen på ”One Of Them”.

Sångaren, Dr, ger ibland ifrån sig squeals, ibland grunt och stundtals en kombination av dessa uppblandad med ordinär långt-ner-i-halsen-growl. En sångteknik som ligger väl i fas med musiken. Med diverse samplingar och absurda intron inlagda på plattan utifrån det grekiska alfabetet har C.C. förmodligen haft tillfälle till att avfyra både en och två skrattsalvor i studion. Den komiska och smått pubertala dimensionen av “One of Them”är till viss del vad som utmärker C.C:s fjärde fullängdare från den flodvåg av (brutal) death metal som idag sköljer över en förmodat redan mer eller mindre mättad publik. Bakom denna gimmick av udda humor finns inte desto mindre en genuint välkomponerad death metal som står sig väl i den internationella konkurrensen. Kreativiteten i de tekniskt präglade riffen och det kompetenta låtskrivandet hade i det här fallet varit gott nog. Övrigt lullull med lustifikationer som störande mellanspel tillför med andra ord inte mycket.

Att använda sig av samplingar, neoklassiskt akustiskt gitarrplock och ljudklipp från diverse skräckfilmer är mer eller mindre obligatoriskt inom bland annat death metal, men pruttljud och liknande studioflams blir helt enkelt för mycket. I sin strävan efter att utmärka sig tar C.C. i viss mån fokus från musiken, som i all sin enkelhet är väldigt bra. Med den nytillkomna trumslagaren Gerro i lineupen tar CADAVERIC CREMATORIUM nämligen ett rejält kliv upp från svackan med 2008 års ”Grindpeace”. Med C.C:s lekfulla och juvenila attityd, i parrelation med en mogen inställning till musiken, är “One of Them”förhoppningsvis början på något utvecklande och innovativt som i framtiden visar sig bli något mer än enbart ordinär death metal – med humor.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-08-30