Visa skriven av
Visa i
STAIND - "Live From Mohegan Sun"
Eagle Vision, Playground Music, 2012

Efter en startsträcka med en tydlig inriktning på heavy metal i början av 90-talet vek amerikanska STAIND av in på en mer grungeorienterad bana. Det var i mitten av 90-talet och grungen var ett väletablerat faktum. Vad som gjorde att STAIND ändå stack ut från det konforma Seattlesoundet var att de bevarat det tuffare, tyngre och dovare metal-sound de var sprungna ur. När de fick ett genombrott 1999 med plattan ”Dysfunction” var det tack vare denna kombinationen av aggressivt utagerad hardcore-grunge med heavy metal-vibbar som de gav uttryck för – samt ett ökat inslag av indierock och fördjupade sångtexter. På ”Live From Mohegan Sun” får vi för första gången ta del av ett dokumenterat liveframträdande med STAIND från den 25 november 2011. Att det över huvud taget följde en turné på det självbetitlade album som kom tidigare samma år är en bedrift i sig.

Inspelningen var minst sagt ansträngd då starka spänningar rådde i bandet och sångaren/gitarristen Aaron Lewis och gitarristen Mike Mushok vägrade tala med varandra. Processen blev för mycket för Jon Wysocki (trummor) som slutade i bandet samma ögonblick albumet var färdigställt. Med på turnén som ny trumslagare kom istället STAINDs före detta trumtekniker Joseph ”Sal” Giancarelli. Av slitningarna och osämjan i bandet märks intet under showen på Mohegan Sun Arena. Stämningen är hög, energin sprudlar och lusten att få framföra ett urval från bandets låtskatt verkar påtaglig. De radar upp ett antal låtar från senaste plattan i gott sällskap av äldre välkända dito plockade ur bandets drygt 20 år långa karriär. Med bland annat ”Falling”, ”Mudshovel” och ”Something To Remind You” har de den månghövdade publikens odelade uppmärksamhet och måttlösa gillande under hela konserten. Även om konserten öppnar med de tunga metalinpregnerade ”Eyes Wide Open och ”Falling” är de inte signifikanta för de återstående femton spåren på kvällens låtlista.

Med låtar som ”Right Here” och ”Throw It All Away” förpassas tyngden och det hårda riffandet i versen till en mer undanskymd plats, för att i refrängen återigen förlösas, på välbekant post-grunge och NWOAHM-manér. Efterföljande ”Spleen” återupprättar dock kvalitén med betydligt tyngre PANTERA-minnande riff i luggsliten grungekostym. Sologitarristen Mike Mushok är den tveklöst mest fysiskt aktiva med ett konstant fotarbete och gummikroppslika rörelsemönster. Ingen hade varit mer nöjd än undertecknad om musiken stått i paritet med Mushoks utlevelse och energi. Det ligger i genrens natur och kriterium att skapa motsatsförhållanden där hårt möter mjuk och/eller går samman till en apart hybrid. STAIND har anammat detta koncept i en säregen tappning i symbios med den extra starka kryddan metal, som vanligtvis lyser med sin frånvaro inom i synnerhet post-grungen.

Hela konserten är dock föredömligt framförd, återgiven i både bild och ljud och inte minst uppskattad av ett fullsatt Mohegan Sun Arena. För gitarrnörden ingår en genomgång av Mushoks gitarrer och hans relation till instrumenten som bonusmaterial. Därutöver ingår även en intressant och personlig intervju med Aaron Lewis, Mike Mushok och Johnny April (bas, sång). Konserten ges även ut i Blue-ray och som enbart ljudupptagning på CD.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-09-11