Visa skriven av
Visa i
ANDERS TENGNER - "Såsom i himmelen, så ock på jorden"
Bokfabriken, -, 2012

Det är en smått otäck bild av en psykiskt sjuk man Anders Tengner målar upp i sin icke auktoriserade biografi om vår kanske enda riktiga rockstjärna, sprungen ur vårt avlånga land. Åtminstone fram till 90-talets början. Mycket av vittnesmålen från de intervjuade pekar på att Yngwie J Malmsteen är en tvättäkta psykopat. Men de flesta personer han omgivit sig med i större delen av sitt liv verkar å andra sidan också lida av diverse "issues". Lika barn leka bäst? Eller kanske lika barn bråka värst?

Det är med det ovanstående sagt inte överraskande att Yngwie själv tar avstånd från boken. Det har snackats länge om att han själv skriver på sin egen biografi. Får vi gissa att det blir bråttom att skriva klart den nu?

Yngwie är verkligen excentrisk, vilket förvisso inte är någon nyhet. Det är ju typiskt för en virtuos. Han är också närmast ett skolboksexempel på en typisk konstnär. Ett geni i sitt gebit, men spritt språngande galen. Det står klart efter att ha läst den här boken i alla fall. Det är inte mycket sympati för personen Yngwie som går att plocka upp efter att jag har närmast sträckläst årets, kanske årtiondets mest beroendeframkallande biografi. Det var nästan omöjligt att lägga den ifrån sig, och det blev att jag medvetet läste så sakta jag bara kunde för att ta in allt på bästa sätt och för att den aldrig skulle ta slut. Ett otroligt fascinerande rövhål porträtteras med mycket tidigare okänd fakta.

Vi tar en höjdare ur bokens början tycker jag: Vid en av hans allra första konserter på en fritidsgårdsliknande tillställning i centrala Stockholm står Yngwie och ställer in ljudet. Det är snabbt mördande högt och snart kommer ljudteknikern springande tvärs över lokalen, skrikandes ”sänk, sänk för i helvete!!”. Yngwie vänder sig då bara om och svarar med ett fnys: ”prylen är den att jag ska micka upp detta också…”.

Läs boken! Oavsett vad du tycker om vår ende riktige rockstjärna kommer det vara intressant läsning, ja även om du aldrig ens hört talas om honom. Enda anledningen att den inte får full pott i betyg är att den kan vara lite rörig när Tengner hoppar fram och tillbaka i tiden och det då blir lite svårt att hänga med i vem som säger vad och om det är hans egna ord eller intervjuobjektets. Många intervjuobjekt ligger till grund för boken. Allt från medmusikanter, fruar och flickvänner, ja till och med hans gamla grundskollärare!

Jag kommer att läsa om den, snart. Nu sitter jag mest och drömmer om en "hardcore edition" med alla intervjuerna, ord för ord…

Värt att tipsa om är att boken även finns som ljudbok, uppläst av ingen mindre än författaren själv!

Bokens officiella Facebook-sida

Av: Peter Jandreus
Publicerad: 2012-10-18