Visa skriven av
Visa i
SHINING - "Redefining Darkness"
Spinefarm , Universal, 2012

Sveriges i mitt tycke näst bästa metal-legion (efter WATAIN) är på tapeten med sitt åttonde studioalbum "Redefining Darkness". SHINING, ledda av Niklas Kvarforth, för oss in i ännu en dunkel resa av livets skuggsida med självdestruktivitet och ångest som tema.

Texterna är en mycket stor del av SHININGs musik och som vanligt lyckas Kvarforth förvandla det svenska språket till mörk poesi. Dock tycker jag att de engelska låtarna är lite tuffare. Det låter så mycket kraftfullare på engelska - svenskan kan ibland kännas lite Kalle Anka tycker jag.

Jag älskar deras sköna balans mellan texterna, sången, den dynamiska tyngden och de ljuva, lugna partierna samt när en låt sakta byggs upp för att explodera med Kvarforths karakteristiska "HUH!". SHINING bygger upp en sinnesstämning som man inte kan låta bli att "vara" i. "Redefining Darkness" är inget man spelar i bakgrunden när man diskar, man lyssnarSHINING. Dock undrar jag hur mycket av denna misantropi som faktiskt är sann och hur mycket som är image?

Av de sex spåren är mina favoriter "Du Mitt Konstverk", "Han Som Hatar Människan" och "Hail Darkness Hail". SHINING fortsätter att vara intressanta och det är jag tacksam för.

Kvarforth är också aktuell med boken "When Prozac No Longer Helps" som är en samling av bandets samtliga texter översatta till engelska. Första pressningen kommer att vara i 500 exemplar och signerade med författarens eget blod. Ett riktigt samlarobjekt skulle jag tippa.

Officiell webbplats

Av: Kristian Kotilainen
Publicerad: 2012-10-26