Visa skriven av
Visa i
CRYPTOPSY - "The Best Of Us Bleed"
Century Media, EMI, 2012

Att släppa en "greatest hits"-platta efter tjugo år in i leken är vettigt. I fallet CRYPTOPSY kan det dessutom vara nödvändigt för att påminna folk om hur helvetiskt bra de var innan de sket i det blå skåpet med 2008-års snedsteg "The Unspoken King". Det tog fyra år för bandet att samla sig igen och senaste albumet "Cryptopsy" visar tydligt att kvintetten är hungriga på att återupprätta sitt rykte. Jag tror som sagt att även samlingen "The Best Of Us Bleed" är en del av den planen.

De två CD-skivorna inleds med tre helt nya låtar och en cover på "Oh my fucking god" med STRAPPING YOUNG LAD som ursprungligen kunde höras på jubileumssamlingsplattan "Covering 20 years of extremes" från Century Media. Därefter plöjs bandets historia igenom i omvänd kronologisk ordning - tre låtar per platta förutom "Blasphemy Made Flesh" som bara representeras av två bitar. Det hela avslutas med tre låtar från live-plattan "None So Live", fyra ytterligare live-spår som tidigare bara återfunnits som bonus på de japanska utgåvorna av "And Then You'll Beg" och "Once Was Not" och till sist fyra rehearsal-versioner på låtar från "Whisper Supremacy".

Att de inte är ute efter att luta sig lugnt tillbaka på sitt gamla material är tydligt i de nya låtarna som i ärlighetens namn är skitbra med höjdpunkten i fantastiska "A graceful demise". Det låter väldigt mycket som materialet från "None so vile" men även med tydliga inslag av det buffliga mecket från "And Then You'll Beg". Likaså är det tydligt att en del vill de helst glömma. Inga av låtarna med ren sång (eller emognäll snarare) från "The Unspoken King" har inkluderats, och det är jag tacksam för.

Låtvalet är bra och genomtänkt och som helhet och avrundning på de första tjugo åren av CRYPTOPSYs historia är "The Best Of Us Bleed" riktigt bra, även om (eller kanske just för att) den utelämnar vissa historiskt betydelsefulla snedsteg. Bonusmaterialet i form av nya låtar, live-spår och annat godis gör det dessutom till ett givet inköp även för den som redan har alla studioalbumen.

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2012-11-05