Visa skriven av
Visa i
VICIOUS RUMORS - "Live You To Death"
SPV/Steamhammer, Playground, 2012

VICIOUS RUMORS har under sin inte mindre än 32 år långa karriär varit ett habilt och pålitligt band för fans av heavy, power och groove metal. ”Grooveperioden” varade under några år i slutet av 90-talet och lämnas kanske av den anledningen i stort sett utanför låtlistan på ”Live You To Death”. Fokus har istället lagts vid material skapat i slutet av 80- och början av 90-talen, då en mer offensiv och rättfram heavy/power metal var rådande. Oavsett stilriktning har VICIOUS RUMORS hållit en konsekvent hög nivå på de tio studioalbum de levererat under åren. Med undantag för grundaren Geoff Thorpe (gitarr) och Larry Howe (trummor) består besättningen i VICIOUS RUMORS sedan 2007 av ett nytt manskap: sångaren Brian Allen, gitarristen Bob Capka och basisten Stephen Goodwin. Tillsammans har de från bandets rika låtmaterial plockat ut nio väl valda dängor som de inte bara framför klanderfritt utan även med en väl tilltagen aggressivitet i utlevelsen.  

Utan att ha tagit del av VICIOUS RUMORS två tidigare live-album och än mindre sett dem live kan jag konstatera att det här är ett liveband med både krut och dynamit i sin show. Och de är inte rädda för att använda det. San Francisco-gänget siktar redan på första spåret mot strupen med ”Replicant/Digital Dictator”, tätt följt av ”Minute to Kill” som i likhet med de två inledande spåren även den är hämtad från 1988-års ”Digital Dictator”. Det är en tajt kombo som vet att traktera sina instrument utan att för den saken skull övergå i en stilstudie med stel teknikexercis. Materialet spelades in av Pontus Norgren (gitarr, HAMMERFALL) under fjolårets europaturné tillsammans med HAMMERFALL. Geoff Thorpe har producerat och Juan Urteaga (A BAND OF ORCS) har skött mixningen. Ljudbilden går helt i linje med den aggressiva attityd med vilken kvintetten serverar sin repertoar, helt fri från ett tillrättalagt och/eller digitalt polerat efterarbete. Det hela låter live, här och nu i analogt rå form.

Det här är ett band med pondus och stort självförtroende. Det märks inte minst i en lång rad stabila riff och skalpellvassa solon framförda av duon Geoff och Bob. Brian Allen har en röst som inte känns allt för len eller inställsam, trots de höga tonerna och gälla skriken. Han levererar textraderna med tryck och inte minst genuin inlevelse, uppbackad av de övriga medlemmarnas körsång. Amerikansk power metal skiljer sig en hel del från den europeiska i så måtto att den inte bara är fri från det bombastiska och högtravande utan istället rymmer den råa enkelheten och primitiva energin i gitarrbaserad, traditionell heavy metal. En inriktning VICIOUS RUMORS redan på ”Soldiers of The Night” från 1985 visade att de fått grepp om och behärskade till fullo. Drygt 30 år senare framstår de som veteraner och gudfäder inom genren amerikansk power metal. ”Live You To Death” visar att både musiken och de äldre herrarna i bandet fortfarande håller måttet och det med väl godkänt. Förutom plattans nio liveinspelningar ingår även två studioinspelade coververlåtar i form av BLACK SABBATHs ”Sign Of The Southern Cross” och JUDAS PRIESTs ”Running Wild”. Två överflödiga spår som inte tillför något nämnvärt mer än kuriosa i sammanhanget.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-11-25