Visa skriven av
Visa i
FULLFORCE - "Next Level"
SPV/Steamhammer, Playground Music, 2012

Den svenska ”supergruppen” FULLFORCE antyder genom titeln ”Next Level” att de tar sin melodiösa hybrid av traditionell hårdrock/metal och power metal till en (får man förmoda) högre nivå. Medlemmarna, som består av Stefan Elmgren (gitarr, ex-HAMMERFALL, ex-LOST HORIZON), Michael Andersson (sång, CLOUDSCAPE), Anders Johansson (trummor, HAMMERFALL, ex-YNGWIE J. MALMSTEEN), Tommy Larsson (bas, ex-DREAM EVIL, ex-HEED) och nykomlingen Stefan Rosqvist (gitarr, CLOUDSCAPE, DAWN OF OBLIVION), utlovar därmed ett paket än mer utvecklat, starkt och genomarbetat än vad de tidigare erbjudit. Dessvärre är denna nivåskillnad väldigt marginell, om ens märkbar, på ”Next Level”. Superkvintetten har vinnlagt sig om att på uppföljaren till debuten ”One” inte krångla till saker och ting utan gagna en mer direkt och koncis struktur. Ut med badvattnet åkte tyvärr även en ansenlig mängd kaxighet och den hetsiga attityd som fanns med på ”One”. Även om  ”Next Level” innehåller aggressiva tongångar, som till exempel inledande ”Broken Dreams”, domineras merparten av materialet trots allt av ett mer radiovänligt och välkammat sound.

Om ”nästa nivå” i FULLFORCEs värld betyder en mjukare, lugnare och softare stil som stundtals är till förväxling lik den mest inställsamma WHITESNAKE-aria man kan tänka sig har FULLFORCE träffat rätt. Vanligtvis är en powerballad på gränsen till en för mycket på ett fullängdsalbum men att som FULLFORCE infoga inte mindre än tre mer eller mindre fullblodsballader inom loppet av drygt 50 minuter är en illa sedd överträdelse. Låtar som ”A Night To Remember” och ”Smile At The World” känns i sammanhanget synnerligen dammiga och 80-talsaktigt ”hair-metal” med sina arenarock-refränger. De är så aparta att de till och med skär sig med resten av materialet på plattan. Det finns trots allt en hel del riktigt övertygande riff som gitarrduon Stefan och Stefan lägger stor pondus och finess bakom. I kombination med Anders Johanssons precisionsspel bakom trummorna ges ”Next Level” en välbehövlig injektion som ökar dess attraktionskraft betydligt.

Lyssnar man på höjdpunkter som ”Course Of Life”, ”Whispers” eller ”Awesomeness” framgår influenserna från klassisk hårdrock, med tydliga associationer till allt från JUDAS PRIEST och DEEP PURPLE till tidiga SCORPIONS. Sångaren Michael Andersson är i besittning av en för genren klockren sång som med marginal håller måttet oavsett de prövningar han ställs inför. FULLFORCE har helt enkelt ett manskap som är utöver det vanliga oklanderligt skickliga musiker, utan uppenbara begränsningar i vare sig spelskicklighet eller teknik. Vad man däremot skulle önska utifrån dessa gynnsamma förutsättningar är att de kanaliserade sin exceptionella förmåga och gedigna erfarenhet i en mer för musiken fördelaktig riktning. Om det är avhänget en omotiverad rädsla eller osäkerhet att de väljer en trygg, beprövad och inte minst tämligen slätstruken mainstreamnivå som ett steg i utvecklingen låter jag vara osagt. Men faktum kvarstår, detta känns inte som ett FULLFORCE i full frihet – snarare ett album under konventionella lagar och hämmande kommersiella intressen.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-11-27