Visa skriven av
Visa i
GAMMA RAY - "Live - Skeletons And Majesties"
Ear Music, Playground Music, 2012

Efter 23 år på den glatta power metal-banan är GAMMA RAY och upphovsmannen Kai Hansen (sång/gitarr, UNISONIC, ex-HELLOWEEN) mer entusiastiska än någonsin. Det är något som också märks på denna förevigade show från Z7 i Pratteln, Schweiz den 29 april i fjol. På ”Live – Skeletons And Majesties” framförs ett antal låtar som tidigare inte alltid varit förstahandsvalet på låtlistan. En lång rad klart underskattade och styvmoderligt behandlade skapelser plockas fram i ljuset och framförs med en glädje och entusiasm värdig bandets största hits. Även några väl valda kompositioner signerade HELLOWEEN ingår dessutom i setet. Valet lutar inte desto mindre till största del åt det som gör GAMMA RAY till ett perfekt karaoke-band: en väl utarbetad sing-a-long-repertoar med tyngdpunkt på stilenlig schlager metal.

Föreställningen ingår inte bara i en avslutande turné för trumslagaren Daniel Zimmermann, utan den ger även utrymme för Kai Hansens vapenbroder i UNISONIC, Michael Kiske (sång, ex-HELLOWEEN), att excellera i höga toner. Med dessa två skönsjungande kastrater i högform på tre av showens låtar får man sitt eventuella lystmäte efter stiliserad frasering, finstilad koloratur och djup klangbotten mättad. Kiskes skolade stämma i kontrast till Hansens mer otuktade dito formar ett kompletterande och dynamiskt arrangemang. Den största behållningen är trots centreringen kring frontfiguren Hansen och hans duett med Kiske det extraordinära musicerande bandet som helhet presterar genom hela showen. Detta trots Dirk Schlächters (bas) förkylning.

Den numera utbytta trumslagaren Daniel Zimmermann (JUSTICE, ex-FREEDOM CALL) spar i enlighet med genren inte på vare sig dubbeltramp eller exceptionellt stilren teknik. Tillsammans med sessionsmusikern Corvin Bahn (keyboards, CRYSTAL BREED), Dirk och gitarrduon Hansen och Henjo Richter (ex-AVANTASIA, ex-RAMPANT) tar Daniel med publiken på en hisnande åktur i stackatots tecken. I linje med albumets upplägg och sann GAMMA RAY-anda bjuds det även på en och annan stämningsfull ballad, läs ”Farewell”, och ett flertal udda kompositioner i stil med den QUEEN-lika ”Money”. ”Live – Skeletons And Majesties” är ingen i traditionell mening ”best off” utan snarare en ”odd songs off”. Mitt i showen slår sig till exempel Hansen, Dirk och Henjo ner vid scenkanten för att framföra ”Rebellion in Dreamland” och ”Send Me a Sign” i ett akustiskt och mer finstämt arrangemang än originalen.

CD-utgåvan innehåller tjugo spår medan DVD:n dessutom innehåller ytterligare sex bonuslåtar med alternativa versioner av ”The Spirit”, ”Wings of Destiny”, ”Farewell”, ”Gamma Ray”, ”Time to Break Free” och ”Insurrection”. Samtliga av dessa bonusspår spelades in i Zeche i Bochum dagen innan konserten på Z7. Därutöver får man på DVD:n de obligatoriska bakom scenen-bilderna plus intervjuer med bandmedlemmar samt medlemmar i crewet. Det hela är snyggt och välproducerat med konsertupptagningen gjord med proffsig närvarokänsla.

Av: Lars Ekenryd
Publicerad: 2012-11-29