Visa skriven av
Visa i
MARDUK - "Dark endless (re-issue)"
Blooddawn/Century Media, EMI, 2012

Vilket som är Sveriges största black metal-akt är inte ens öppet för diskussion. I över tjugo år har östgötarna i MARDUK hemsökt världens scener och släppt det ena episka albumet efter det andra. "Dark endless" är där resan startade på allvar och det är på alla sätt ett monumentalt album som slår lika hårt idag som det gjorde när det slog ner första gången 1991.

Debuten skiljer sig på flera punkter från senare MARDUK-album. Det råder inget tvivel om att det är rå och snabb black metal som trakteras men produktionen och en del av den instrumentala framtoningen lånar här tyngd och metoder från death metal. Detta gör att jag än idag uppfattar "Dark endless" som ett av MARDUKs fläskigaste album. Dessutom presterar Andreas "Dread" Axelsson (sång, TORMENTED, ex-EDGE OF SANITY) en sorts sprucket plågade skrik som låter aningen grövre än vad de flesta av bandets senare vokalister gjort.

"Dark endless" är sprängfyllt med storartade klassiker. Jag tror inte att det finns många MARDUK-fantaster som skulle klaga om varenda en av dem stoppats in i bandets live-set. Mina egna favoriter - flera av dem verkliga favoritlåtar om man räknar med hela diskografin dessutom - är skoningslösa "Still fucking dead (Here's no peace)", fartfyllda "The funeral seemed to be endless" och hotfulla vidundret "The black...".

Att återsläppa det här albumet är helt klart en stor kulturgärning och inkluderandet av bonusmaterial i form av fyra livespår från 1991 och två rehearsalspår från 1990 gör det än mer värdigt platsen i alla black metal-fans skivhylla. "Dark endless" är en sann svensk klassiker som ingen bör vara utan.

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2012-12-29