Visa skriven av
Visa i
KATALEPSY - "Autopsychosis"
Unique Leader, Hammerheart, 2013

Det finns gott om band som är förträffligt duktiga på att spela och lätt imponerar på en icke-instrumentalist som undertecknad när de slamrar fram tight och välspelad death metal av tekniskt och brutalt snitt. Det finns dock väldigt många färre band av denna typ som jag orkar komma ihåg efter att jag hört dem. Kanske trist, men så är det.

Därför är det riktigt härligt att snubbla över en platta som senaste given från ryska KATALEPSY. De har manglat sedan 2003 men om man snokar lite i diskografin är det tydligt att det tog några försök innan de hittade fram till sitt sound, men av "Autopsychosis" att döma har de verkligen hittat hem nu.

Kvintetten som härstammar från Moskva har god variation i manglet och den goda smaken att hålla det tekniska skrytliret till ett minimum. Istället är fokus på att kombinera tungt och slamrande riffande som gjort för att mosha till och hårt smattrande blastbeatpartier till coola och minnesvärda låtar. Precisionen är det inget fel på och nytillkomna sångaren Igor Filimontsev gör ett hästjobb med sina aggressiva vrål som ibland övergår i bestialiskt gutturalt gurgel. Att det är en hel del "breakdowns", "slams" och sådana nymodigheter besvärar inte en gammal uv som undertecknad det minsta när bandet får till den här sortens ös och rekorderligt sväng. 

Mer än en gång går mina tankar till DYING FETUS och även om KATALEPSY inte har den amerikanska powertrions smidighet och flyt tar de nästan igen det med sitt extra muskulösa och fläskiga mangel. Av någon anledning tänker jag mer än en gång även på svenska IMMERSED IN BLOOD när jag avnjuter låtar som "Cold flesh citadel" och "Gore conspiracy".

Alla som redan är frälsta på brutaldöds behöver inte ens tänka efter - det här är ett givet tilskott i samlingen - men även ni andra gör gott i att låna ryssarna ett öra. Det svänger ju för fan!

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2013-01-23