Visa skriven av
Visa i
TOMAHAWK - "Oddfellows"
Ipecac, Border, 2013

2013 kickar igång med inte mindre än en ny TOMAHAWK-platta. Det var ett tag sedan – fem år sedan den experimentella "Anonymus" och hela tio år sedan "Mit Gas". Bandet som sådant behöver ingen närmre presentation, frontat av Mike Patton (FAITH NO MORE) och kompat av Duane Denison (ex JESUS LIZARD), John Stanier (ex HELMET) och nye basisten, den gamle Patton-bekantingen Trevor Dunn (ex. MR. BUNGLE).

Första genomlyssningen tycker jag det är spretigt. Hittar ingen röd tråd – alla låtar spretar åt olika håll och låter som något tidigare ur Patton-universat. Singeln "Stone Letter" låter som någon av de mer catchy låtarna från FAITH NO MOREs "King For A Day, Fool For A Lifetime", "Rise up Dirty Water" bara sprutar MR. BUNGLE. Men efter ett par genomlyssningar börjar jag uppskatta den mer. Varje låt är sin egen lilla värld, och bandet har uppenbarligen struntat i om det påminner om något annat – för allt har ändå TOMAHAWKs kompromisslösa stämpel på sig. Några låtar påminner faktiskt inte om något Patton varit inblandad i förut, exempelvis "Waratorium" som jag först tyckte var hemsk, men nu tycker är en av skivans roligare låtar.

En annan sak som jag tänker på är soundet. Det låter rått som tusan, och nästan liveinspelat – det skulle inte förvåna mig alls om det är så till stor del, och sådant gillar jag. En hel del små missar, om lyssnar noga, men det skapar närvaro. Måste också nämna Trevor Dunns basspel. Jag kan ha fel, men jag minns honom från MR. BUNGLE-tiden som en väldigt teknisk och fingerspelande basist (ibland med Pippi Långstrump-flätor). Här varken hörs eller syns något av det, utan på "Oddfellows" kryper en plektrumspelande, distad och rå Trevor fram. Och det är trevligt.

Sammanfattningsvis: "Oddfellows" kommer kanske inte locka nya fans i horder till TOMAHAWK. Men den kommer definitivt att glädja många gamla. Och som med gamla "Mit Gas", som fortfarande håller, så kommer säkert den här hålla länge också, just eftersom soundet är så eget, och eftersom det är ytterligare en fin pusselbit i det som kommer bli den stora, färgrsprakande Patton-tavlan en vacker dag. En bra start på året!

"Stone Letter". Trevor har inga flätor, men en rolig mössa:

Av: Petter Pettersson
Publicerad: 2013-01-28