Visa skriven av
Visa i
DENIED - "Let Them Burn"
Sliptrick, Egen, 2013

Jag kanske egentligen inte är rätt skribent att recensera DENIED, eftersom den typ av svensk powerthrash de spelar inte alltid är min hemmaplan, men det gör det samtidigt lite spännande. DENIED består av ett gäng stockholmare som alla har stor erfarenhet av branschen och alla varit med i diverse mer eller mindre kända projekt tidigare. Och det hörs – för det här är en alldeles förtjusande "debut", som föregås av två demoskivor med en annan sångare.

Efter att jag lyssnat igenom den en gång förstår jag egentligen inte vad de menar, även om jag hör att hantverket och produktionen är i toppklass. Tycker att det spretar, jag hör för många andra band, tycker inte det känns direkt fräscht. Men vid andra lyssningen är det något som tar tag i mig, och i synnerhet i skivans andra hälft med låtsvepet "Until The End of Time", "Lesser Son" (skivans bästa låt), "Seven Times Your Sin", "Nothing is Sacred" och "The Black Room" som är otroligt mycket thrashigare och mörkare än skivans första hälft, och i min mening mycket bättre. Det är faktiskt så stor skillnad på skivans första låtar och sista att hade det här varit en LP så hade man nästan trott att A- och B-sidan var olika band. Men ser man till B-sidan så är det fantastiskt bra, där rör sig DENIED i ett land mellan traditionell powermetal, där sångaren Johan Fahlbergs röst ändå hör hemma, och tungt CANDLEMASSkt thrashgroove och NEVERMOREs frenesi.

Fantastiskt bra i stora stycken alltså. Kanske varken särskilt modernt när det kommer till uttryck och omslag, men det är stilrent så det förslår, och när DENIED väljer det mörkare uttrycket känner jag att det definitivt är ett band jag vill följa och vi får hoppas våra vägar korsas vid någon festival i sommar. 

DENIEDs webbplats

Av: Petter Pettersson
Publicerad: 2013-04-03