Visa skriven av
Visa i
DEAFHEAVEN - "Sunbather"
Deathwish Inc., Border, 2013

Detta är blott post-svartmetallduon DEAFHEAVENs andra album, men George Clarke och Kerry McCoy har redan skaffat sig en stor fanskara, och "Sunbather" är för många en av årets mest emotsedda plattor. Förväntningarna är höga efter framgångarna med debuten "Roads to Judah" som kom för två år sedan.

Redan innan musiken ljuder i högtalarna kommer dock de mest konservativa metallextremisterna att se rött. Eller snarare rosa. Omslaget påminner nämligen mer om en solkrämsaffisch från 1980-talet än något som passar i kolsvarta skivbackar.

I inledande "Dream House" står det klart att detta är något som definitivt är utanför ramen. Clarkes fullkomligt furiösa framförande av sin ypperligt vackra och melankoliska poesi i kombination och kontrast med McCoys The Edge-klingande gitarrslingor gör San Francisco-duon till något unikt.

ALCEST-grundaren Neige gästar i ”Please Remember”  genom att läsa ett stycke ur Milan Kunderas "Varats olidliga lätthet", vilket ligger helt i linje med den melankoli och uppgivenhet som präglar plattan överlag. Kopplingen till de franska kollegorna är även rent musikaliskt logisk; här finns partier melodiösa och vackra nog att passa på någon av ALCESTs plattor.

"Sunbather" saknar helt svaga punkter. Allt flyter med självklarhet, med snygga mellanspel som väver ihop de långa låtarna till en utomordentlig helhet. Varenda ton känns motiverad och nödvändig. Allra bäst är det i svindlande (!) "Vertigo" som under sina 14 minuter tycks sammanfatta i princip allt som DEAFHEAVEN står för. Magnifikt.

Det är långtifrån lättlyssnat men ändå så fullt av nyanser att helheten blir relativt lätt även för en tidigare oinvigd att ta in. Såvida man inte är helt förlorad i en värld där allt måste vara på ett visst sätt och "trve" för att få utrymme, förstås.

För oss andra är detta en av post-svartmetallens största mästerverk på senare år, och naturligtvis en solklar kandidat till Årets album.

Officiell webbplats

Av: Anders Nilsson
Publicerad: 2013-06-17