Visa skriven av
Visa i
DISKONTO - "Diskontinued"
Rawmantic Disasters, import, 2013

Snipp snapp snut, så var sagan slut. Eller? Uppgifter gör gällande att DISKONTO, som enligt inner sleeve:en inte längre är ett aktivt band, manglat lite hardcore i replokalen på sistone – trots att "Diskontinued" var tänkt som ett sista släpp från Uppsala-gänget.

Minnen är många när det kommer till DISKONTO – från de första spelningarna på diverse dynghak till flashigare dito, och allt däremellan. Allsköns upptåg på allsköns rusdryckslokaler... med allskönt mer eller mindre löst folk. Vem kan glömma kvällar som den då HELLACOPTERS-Nicke gick in i den där vägskylten? Det skulle isåfall vara just Nicke själv, då...

I början var väl DISKONTO mer roliga som personer än bra som band. Men med tiden blev det ett riktigt habilt hardcoreband av dessa punkrebeller – när strålande batteristen Jonas Godske (ex-DISMACHINE, m.fl.) på sitt oefterhärmliga sätt studsade in i bandet,,, ja, det känns som att det var runt den tiden DISKONTO blev en kraft att räkna med. Under hela 2000-talet producerade de inspelningar som må vara snäppet under TOTALITÄR i råpunks-kvalitet, men helt klart god tvåa i min bok.

Först och främst handlade (och handlar) det om texterna, där sångaren Steffe – då som nu - tillåter sig att sätta en mer personlig prägel på lyriken än 99.99% av alla d-takts-skvadroner... tvingas jag lyssna till ännu en "DISCHARGE-krigstext" så projektilvomerar jag, Musikaliskt har DISKONTO också hittat sitt egna uttryck. Jag tycker mig höra både UKHC-influenser och stänk från tidigt Washington-åttiotal. Och inte minst lite japcore – en skvätt av GAUZE, kanske?

Beskrivningen ovan är en hyfsat adekvat summering av "Diskontinued". Så varför "bara" en sjua i betyg? Jo, inspelningen är riktigt furiös – och då skulle jag vilja ha lite mer dissonans i vissa ackordföljder, och jag kan tycka att delar av "Diskontinued" är aningen för melodiösa.

Men det är också en av få invändningar. Med hits som "Oskyddad verkstad" och "Vållande till allas död", så är "Diskontinued" ett solklart köp för alla som gillar hardcorepunk, och har definitivt en given plats på årsbästalistan.

Officiell webbplats

Av: Claes Wiberg
Publicerad: 2013-06-19