Visa skriven av
Visa i
USURPRESS - "Trenches Of The Netherworld"
SMG, Sound Pollution, 2012

En skribents liv är inte hundra procent snabba brudar och billiga bilar (eller var det tvärtom?). Ibland är det mindre lattjolajbans än så – till och med en sådan gudabenådad naturbegåvning som undertecknad stöter emellanåt på patrull.

Och denna patrull ser alltid likadan ut: man får en platta för recension av någon eller några man har eller har haft någon sorts personlig relation till (då eller nu)... och hittar någon liten detalj man inte tycker är hundra. Hur kul känns det att gnälla då... liksom?

För runt 1,5 år sedan såg jag Uppsala/Stockholms dödsmetallare USURPRESS live – med medlemmar kända från DISKONTO (Steffe, growlare), DELLAMORTE (Danne, trakterandes the Four-stringer of Total Death) – och var faktiskt ganska måttligt imponerad. Ärligt talat var nog den kvällens höjdpunkt att avnjuta när DISKONTOs trumslagare Jonas Godske stod och gapade okvädingsord åt de som var korthåriga i bandet. Med glimten i ögat, givetvis. Jonas har alltid glimten i ögat!

Så döm om min förvåning när jag charmas stort av fullängdsdebuten. Jag hör NIHILIST, jag hör GROTESQUE, jag hört till och med lite MORBID ANGEL circa demotiden – och jag hör en hel del befriande innovativa inslag. Avnjut exempelvis det där märkligt (väl)ljudande partiet i "Coronation of the crippled king", som låter som om sången sjungs genom en decoder programmerad med den fiktiva setting:en "Bill Steers stämsolo i CARCASS' "Exhume to consume". Pärla!

Men om hela smeten låter tokproffsigt? Nja. Och det är mitt jobb att påpeka varför. Trummande Calle är lite mer av en d-taktstrummis än en Nicke Andersson-trummis. Inte för att Calle någonsin sagt något annat, men jag skulle verkligen vilja höra dessa låtar med ett mer eklektiskt trumspel. Och en del lite röriga arrangemang gör onekligen sitt till för att röra till helhetsintrycket något.

Men vet ni vad? Jag är inte hundra på att jag skulle vilja ha det på något annat sätt. Varför? För att denna skiva tar mig tillbaka till tiden då den svenska dödsmetallens demoscen blomstrade som bäst – when dying flowers withered all over! Allt var inte "perfekt" ur Bob Rock-synvinkel då... men jävlar, vad kul och kreativt det var. "Trenches of the Netherworld" tar mig tillbaka till den tiden - och det är ingen dålig komplimang!

Ljudbilden? Ja, återigen skulle Bob Rock antagligen ha en del invändningar. Vaxet är dock rattat av Lawrence Mackrory (FKÜ), och att det är en luftigare "Sunlight runt '89"-mix snarare än en tok-komprimerad "Abyss Studios runt '95"-produktion är garanterat ett medvetet drag.

Om du är arton löjliga bast gammal, och tror att IN FLAMES har något med äkta svensk dödsmetall att göra, så kommer du inte att gilla plattan. Om du däremot är gammal nog för att ha varit med på tiden det begav sig (säg, runt 1990-1991) så kommer du antagligen att njuta av denna platta – "warts 'n all".

Det gör åtminstone jag.

Officiell webbplats

Av: Claes Wiberg
Publicerad: 2013-06-21