Visa skriven av
Visa i
BOMBUS - "The Poet And The Parrot"
Century Media, Universal, 2013

Det är lätt att försöka leta sig tillbaka när man lyssnar på BOMBUS nya skiva. För det första spelar de upp ett helt spektrum av rockhistorien i sitt uttryck, och för det andra är själva skivtiteln detsamma, en uppenbar hyllning till "The Joker and the Thief", som WOLFMOTHER i sin tur gjorde som en hyllning till Bob Dylan. Skitsamma.

Det här är en skitbra platta. Personligen var det den här och WATAINs nya jag såg mest fram mot vad gäller sensommarens svenska släpp och ingen av dem har gjort mig besviken. Jag var lite orolig eftersom BOMBUS debut var bra, men otroligt svajig. Hög högstanivå, men låg lägstanivå. "The Poet" är mycket jämnare. Och hårdare, och mer genomarbetad. Mycket stiligt ljud, bra, välbalanserade låtar och ett uttryck som känns genuint.

Jag skulle så gärna vilja ge den högsta betyg. Åtta av tio är ändå fan bra. Men känslan av att de kopierar sina idoler lyser igenom ibland på ett sätt som jag visserligen gillar, men som inte genererar en tia eftersom det känns "coolt" men inte "nytt". Man hör, som förut, MOTÖRHEAD och MELVINS. Och SLAYER. Jag hör också, till min glädje, "The Headless Children"-era W.A.S.P. i "A Safe Passage", medvetet eller inte. En grym låt, och W.A.S.P. var ju som bekant allra bäst då. Och så kan jag tycka att de slarvar bort en idé som "Apparatus". Materialet håller för mycket mer än två och en halv minut där. Ge oss mer!

Som allra bäst är BOMBUS i vilket fall i "Let Her Die". Jag fastnade för den här låten redan på Metaltown, innan plattan kom ut. Riffet är eget. Tungt. Originellt. Ett enkelt riff, men ett som du skulle bli förbannad för om det kom och sade att det ville dejta din dotter. En helt fantastisk låt, med andra ord.

En grym skiva. Göteborgs bästa metalband just nu. Så är det. Lyssna inte på den på Spotify. Köp den. Nu. Seså. Off you go.

Av: Petter Pettersson
Publicerad: 2013-09-05