Visa skriven av
Visa i
BOURBON BOYS - "Hail To The Chief"
Despotz, Playground, 2013

Jag har gillat BOURBON BOYS skarpt ända sedan jag hörde deras hårda, mer eller mindre okända, album "Whiskey River" för många år sedan. År 2012 kom grabbarna tillbaks från ingenstans och släppte sedan sin "riktiga" debut "Shotguns, Trucks & Cattle” i början av detta år. Nu är det äntligen dags för uppföljaren ”Hail To The Chief” att hamna på skivdiskarna och vi snackar flannellskjortsklädd, rockig, country-blues utan pardon.

”Hail To The Chief” är ett mycket slagkraftigt album späckat med grymma melodier och en stark "stick it to the man”-attityd. Frontmannen Pär Hulkoff har tonat ner aningen på whiskyrosslet för att släppa fram en bredare sida av sina röstresurser. Något som märks framförallt i de lugnare "Broken Badboy Blues" och "To Hell And Back". De absoluta favoriterna är de ösiga “Remington Magnum Express”, första singeln "Don't Tread On Me", ”Proud To Be A Redneck” samt ”Dust And Dieselsmoke". I helhet är "Hail To The Chief" ett snyggt balanserat album som helt enkelt låter jävligt bra.

BOURBON BOYS har mognat både låtskrivarmässigt och ljudmässigt och det känns som att de börjar känna sig riktigt hemma i sin dieseldrivna roll. När grabbarna försöker låta för amerikanska i texterna så tappar de dock trovärdigheten litegrann, och det helt i onödan. Deras image som norrlands-outlaws känns mer än väl legitim och speglas utmärkt i sångerna.

"Hail To The Chief" genomsyras av en glesbyggds-svenskhet, en jägaranda och den rebelliska frihetskänsla som dessa Haparandabor känner. Albumet kommer att missas totalt av de som inte har en aning om vad denna frihetsdröm handlar om – men det kommer att mottagas mycket varmt av de som vet hur den känns.

Officiell webbplats

Av: Kristian Kotilainen
Publicerad: 2013-09-22