Visa skriven av
Visa i
HELLSONGS - "These Are Evil Times"
Tapete, Border Music, 2013

Jag har lyssnat igenom HELLSONGS nya skiva ett par gånger nu, och jag blir inte riktigt klok på den. HELLSONGS är, för den som inte redan vet, ett göteborgsband som för kanske åtta år sedan rönte rätt stora framgångar på förfester-mixtapes runt om i det medvetna musiksverige tack vare sina initialt rätt fyndiga akustiska covers på gamla hårdrockslåtar. Sedan dess har jag personligen inte hört något med dem.

Tydligen har de gjort en gir i karriären. Sångerskan från förr har bytts ut och nya skivan är varken akustisk eller byggd (helt) på gamla hårdrockslåtar, utan ungefär hälften är eget nyskrivet material. Vilket gör skivan svår att recensera här, eftersom det egna materialet (som inte är helt oävet) rör sig i något BELLE AND SEBASTIAN-indie-landskap (och egentligen inte brukar recenseras på en site som Critical Mass) medan hårdrockstolkningarna spretar från en ganska förskräcklig HÅKAN HELLSTRÖM/THE PLAN-doftande "Iron Man" (som utan tvekan skulle få en och annan SABBATH-puritan att sätta tiokaffet i halsen) till en rätt snygg cover av AT THE GATES "Cold". Och det här är skivans stora problem, man vet inte vilket ben man ska stå på och det spretar åt alldeles för många håll. Hade det varit "förr", när man släppte LP-skivor hade man kunnat lösa det genom att ha egna låtar på A-sidan och covers på B-sidan. Eller släppt två EPs istället.

För: HELLSONGS är faktiskt ganska bra som eget band. Det är de egna låtarna som är behållningen. Singeln "Equality" (nu hoppas jag verkligen att det är en egen låt och att jag inte trampar ordentligt i klaveret) är riktigt bra, har ett eget sound och svänger. Släpp hårdrocken och gå all in på indien, säger jag.

Av: Petter Pettersson
Publicerad: 2013-09-23