Visa skriven av
Visa i
BLOODY HAMMERS - "Spiritual Relics"
Soulseller, Playground, 2013

För ungefär ett år sedan bjöd de ockulta fuzz-rockarna i BLOODY HAMMERS oss på en gemytlig resa in i dimman med sin självbetitlade debut. Nu är North Carolina-bandet tillbaks med uppföljaren "Spiritual Relics". Precis som på "Bloody Hammers" så finns det inga dåliga spår, bara fantastiska och lite mindre fantastiska.

Växlingen mellan kraftfulla doom-rocklåtar och mer ljuva toner är väl uppvägd. Stenhårda "What's Haunting You" och "Colour Me Blood Red" är sköna motvikter till de släpiga "Flesh Of The Lotus" och "The Source" - som låter sprungna ur debutens "The Witching Hour". "The Source" imponerar starkt med en smygande orgel och klara likheter med Maynard James Keenan's TOOL - när frontmannen Anders Manga klämmer i.

Jag tycker att trummisen Mendoza är en av de viktigaste grundpelarna i BLOODY HAMMERS. Slagverken har verkligen en framträdande roll och allt annat rör sig i bakgrunden. Det ska inte misstolkas som att resten av kvartettens roller är mindre viktiga, tvärtom. Vad vi hör är ett moget och kompetent band som kändes självsäkra ifrån starten. En stor eloge måste även ges för brasilianska Caio Caldas omslagskonst som jag tycker är outstanding. Vi fick inget gethuvud på konvolutet den här gången men ett snyggt, gothiskt foto som passar väl till den klassiska sortens skräckfilmskänsla detta album genererar.

Samtidigt som "Spiritual Relics" ter sig snäppet mindre energiskt än föregångaren så är det ett grymt bra vax. Nu är jag bara nyfiken på hur tredje alstret kommer att ta form. En smärre utveckling åt något håll vore uppskattat för att inte riskera att det blir för monotont. Dock är detta inget jag kommer att ligga sömnlös över.

Officiell webbplats

Av: Kristian Kotilainen
Publicerad: 2013-10-04