Visa skriven av
Visa i
NIGHT - "S/T"
Gaphals, Border, 2013

JUDAS PRIEST-kopior i stil med RAM är det första jag tänker när öppningsspåret ”Fire and steel” drar igång, men bra nog för att till exempel vara med på ”Screaming For Vengeance” är det då inte. Den skrikiga falsettsången utan ton saknar allt som gör Rob Halford till en av de bästa metal-sångarna. Över lag faller de djupt mycket på grund av just den krystade sångaren som skriker långt över sin förmåga. Inspelningen är också ett typexempel på hur fritidsgårdsband med dagens teknik kan få studiokvalitet på sin inspelning trots att de inte är redo rent musikaliskt.

Trots allt tror jag att det hade varit kul att se dem live då det inte dräller av möjligheter att se band som låter så här idag. Det är befriande med ett nytt ungt band som bryter av den extremt tjatiga trenden att se ut och låta exakt som om det vore 1972. Samtidigt är det också tröttsamt med ännu ett band som stöpt sig själv i en mall, oavsett hur de låter och vilket år som är favoritåret.

Total avsaknad av originalitet behöver inte betyda att det är dåligt men hade detta kommit på 80-talet hade det endast varit die hard-samlarna som brytt sig. Likt BULLET är det charmigt till tusen men egentligen inte särskilt bra. Många andra likheter med nämnda band finns också. Det är lika utstuderat och inget lämnas åt slumpen. Detta innebär avsaknad av överraskningar och den enda låten på skivan värd mer än en lyssning är ”Running in the Night” som har en skaplig refräng, eller åtminstone en idé till en. Jag hade önskat att de över lag jobbat lite längre med sina låtar. Den låten är det enda som sticker ut lite på skivan.

För den som är svältfödd på heavy metal som den lät i början av 80-talet och som går igång på gubbiga men ändå hårda riff är denna skiva ett måste. Själv kräver jag lite mer än så här.

Men det är kul att de håller på.

Av: Peter Jandreus
Publicerad: 2013-11-23