Visa skriven av
Visa i
TRIBULATION - "The Formulas of Death"
Invictus Prod., Sound Pollution, 2013

Jag har hört årets bästa svenska skiva.

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja det här. Vi börjar med kontexten. De senaste åren har en scen av genuin, djävulsk metal växt fram i Sverige. Först kom WATAIN med sin neo-black, sedan kom GHOST med sin hipstersatan-oldschool, och sedan kom IN SOLITUDE med sitt punk-NWOBHM-mörker. Det var rätt bra så. Men sedan kom TRIBULATION och knöt ihop säcken.

Ja, de har verkligen gjort det. De är från Arvika. Nu blir jag lite introvert. En recensent ska aldrig hänvisa till sig själv, men jag har riktiga kopplingar till Arvika. Jag har studerat somrar på nationsungdomsorkestern där på Musikhögskolan och jag har spelat med popband på den numera avsomnade festivalen. Det är en stad full av musik. Men det TRIBULATION kommer med är något helt annat, och jag vill tro att de har kopplingar till stadens musikliv. Eller inte.

Jag känner inte killarna i bandet alls, jag vet ingenting om dem överhuvudtaget, men jag hör hundratals timmar av övning. "The Formulas of Death" är så oerhört genomarbetad att jag häpnar. Och deras medvetenhet gentemot både nordisk folkmusik, nordisk death och nordisk black är så komplett att jag tappar känseln i fingrarna. Ja, jag gör faktiskt det. Jag vill egentligen inte nämna någon låt specifikt, men om man tvivlar på det nordiska musikarvet kan man lyssna på förstalåten "Vagina Dentata" eller näst sista "Ultra Silvam". Det finns folkmusik här. Inte Jimmie-Åkesson-folk, utan true, dark folk. Vill man ha nordisk black så kan man lyssna på "Through the Velvet Black". Det finns till och med ett gäng referenser till gammal old-school-thrash som i sista "Apparitions". Jag försöker gå upp i brygga på vardagsrumsgolvet. Jag kan inte, eftersom jag är 39, men jag försöker. Det gör ont.

En helt fantastisk skiva. Jag har lyssnat på den en månad nu och den kommer hänga med länge. Det är ett tjänstefel att den inte är nominerad till P3-Guld som ändå har en liten målsättning att belysa ny bra svensk metal. Men skitsamma, om du överhuvudtaget gillat GHOST, IN SOLITUDE eller WATAIN så är det här plattan för dig. Jag lovar. Verkligen.

Av: Petter Pettersson
Publicerad: 2013-12-03