Visa skriven av
Visa i
JUCIFER - "Láutrichienne"
Relapse Records, Border, 2008
Oj, det här var ingen lätt nöt att knäcka. Precis som Claes Wibergs recension av JUCIFERs förra platta ”If Thine Enemy Hunger” (2006) blev aningen förvirrad, kommer även denna bli det. Claes skrev att det låter som om MY BLOODY VALENTINE spelade BLACK SABBATH-låtar, men tänk även att t.ex. PJ HARVEY trippade loss till desamma och allt ihopspikat med NIRVANA-doftande gitarriff. Vissa låtar är tunga och brötiga men här finns även spröda och smärtsamt vackra bitar som trängs mellan några råpunk stycken. Här finns något från i stort sett alla genrer man kan komma på. Textmässigt verkar en röd tråd infinna sig runt den franska revolutionen med vissa låtar helt på franska och med låttitlar som "Fall Of The Bastille" och "Procession A La Guillotine", men det är mer en gissning från min sida.

Det är framförallt de lite lugnare bitarna som lockat fram det högre betyget från mig med låtar som t.ex. ”To Earth” och titelspåret "Láutrichienne" som är uppe på en nia i mitt protokoll. Amber Valentines röst vibrerar som om hon hade hela världens skuld på sina axlar, medan gitarrens stålsträngar skär som rakblad genom både hennes fingrar och mina öron. Men det finns som sagt lite segare stycken också som inte faller mig riktigt i smaken. Låten ”The Mountain” avslutas av den andra hälften av duon, trummisen Edgar Livengood, med ett flera minuter långt och segt trum-outro… Tråkigt och meningslöst... För övrigt är hans trumspel både stökigt och stabilt samtidigt, men på ett väldigt genomtänkt och snyggt sätt.

Sammanfattningsvis vill jag ändå rekommendera ”Láutrichienne” för om du är det minsta öppensinnad och nyfiken på lite annorlunda och spretiga grejer är detta riktigt jävla bra. Själv kommer jag garanterat att kolla upp JUCIFERs tidigare skivor.

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2008-04-20