Visa skriven av
Visa i
WHITECHAPEL - "This is exile"
Metal Blade, Border Music, 2008

Bandet och skivbolaget marknadsför detta under epitetet "The new X-treme"!

Att utgå från biografier (papirusen som skivbolaget skickar med promoplattorna) är ju en journalistisk no-no, men då biografibladen förklarar att bandet är "priority 'the new x-treme' artist!", att skivan ämnas säljas till "special 'the new x-treme' price" och marknadsföras med "special 'the new x-treme' promo CD"; ja, då är man ju nödd och tvungen att ta med det blajet av rent humoristiska skäl.

WHITECHAPEL (Londondistrikt känt för bl.a. knivgalne Jack The Ripper, och för utställningar av den av Moder Natur stenhårt snuvade Elefantmannen) är dödsmetall (med en del små, små nymetall-influenser).Tekniskt stilad sådan - framförallt trumslagaren imponerar. Tempot överlag är midtempo till snabbt; kaggarna smattrar som pulsen efter en 10-kilometers löprunda (förutsatt att man någonsin skulle klara av dylika galenskaper). En del partier lutar åt det mer melodiösa hållet, men det är ingen tralala-kvitter-döds: riffandet är ett mischmass av allsköns death metal-inriktningar... och en gnutta STRAPPING YOUNG LAD? Kanske är det de tuggande SYL-partierna som är det där patenterade "the new X-treme"?

Trots all sin uppenbara hantverksskicklighet - och icke att förglömma, att detta är den första "the new X-treme"-plattan någonsin! - är "This is exile" påtagligt identitetslös. Kanske är det bandets envetna köranden i så många riktningar som möjligt som möjligt som gör att vaxet går vilse hemma hos sig självt. Största käppen i hjulet: det saknas även bärande låtar; ett hål som kan sänka den stadigaste skuta. Det känns även som att när Phil Bozeman (coolt namn) och anhang inte vet riktigt åt vilket håll de ska ta låten, så slänger de in ett modernt tugga-på-tjockaste-strängen-parti. Det funkar inget vidare. Brukar ju sällan göra det, om man säger så.

Sorry, gubbs - detta är inte en CD som jag kommer att lyssna på igen.

Officiell MySpace

Av: Claes Wiberg
Publicerad: 2008-09-04