Visa skriven av
Visa i
PROWESS - "Prowess"
Egen, Egen, 2008

Linköpingsbaserade PROWESS har snart funnits i ett år och har här knåpat ihop sin första demo på fem låtar. Nu har fyra femtedelar av bandet förvisso spelat ihop tillsammans tidigare i en konstellation som hette 12 GAUGE DEAD under fyra år, vilket kanske delvis förklarar deras spelskicklighet. Nytillskottet - och som även blev startskottet för nya bandet - stavas Erik Kempe på sång, som har medfört en större bredd på den vokala biten där även partier med ren sång får samsas med riktigt urkraftsbröl. Musiken är bryggd på lika delar progressiv döds som ilsken och mekig hardcore thrash, där du som lyssnare kastas mellan ursinnigt DILLINGER ESCAPE PLAN mangel, för att i nästa stund landa mitt i ett känsloladdat OPETH parti. Sista låten heter dessutom "Shapeshifter" och beskriver ganska bra, både i ord och i ton, vilken kameleont PROWESS är.

Det är just de lugnare partierna som jag hänger upp mig lite på, då jag varken känner att jag behöver en andningspaus i lyssnandet, eller att jag tycker att det passar speciellt bra in i sammanhanget. Som t.ex. "Fuel Of Hearts" där det helt enkelt blir lite "fisigt" och det var nog inte tanken. Andra bullar är det i den ganska MASTODON färgade "Kraken" där man behåller fokus på ett mer intressant sätt trots utsvävningar till höger och vänster, men som sagt där man ändå inte tappar tråden.
Men som helhet är det en lysande debut där man imponerar stort både när det gäller låtsnickeriet som instrumenthanteringen.

(Bilden är inte omslaget till demon, utan "bara" en bandbild.)

Officiell MySpace

Av: Simon Ellard
Publicerad: 2008-12-05