Visa skriven av
Visa i
WEDNESDAY 13 - "Fuck it, we'll do it live"
DVE, Sound Pollution, 2008

En av mina favoritscener i en film någonsin är när Rik Mayall får frågan om vad han tycker om "posörer" i komedin "More Bad News" (en "Bottom"-version av "This is Spïnal Tap"). Efter att ha skakat ut håret (peruken) under en långt mer än nödvändig period, och anlagt sitt allra mest påklistrade "rockfejs", annonserar han: "I hate them".

För vem är inte en posör? Varje gång du sätter på dig din senaste nyinköpta bandtröja, är du en posör. Det är vad man gör med poserandet som avgör Vem Man Är – och hur bra man är. Jag har inte alltid varit road av W13:s produktion, men emellan varven har karln faktiskt presterat riktigt högklassig skräckpunk, så att snäsa av honom med "posörargumentet" funkar inte. Så det så.

Vad som däremot funkar är denna live-dvd, gjord med tänket att den i princip ska vara en "officiell bootleg". Smart klippning ger en utmärkt närvarokänsla. Ljudet? Inget att klaga på - en ganska basic tappning från mixerbordet; inga överdrifter, inga efterhandskonstruktioner. Men det låter riktigt jävla bra – och vet ni varför? För att det inte finns några genvägar – man kan fippla hur mycket som helst i efterhand, men den där känslan får inget band någonsin till på ett livedokument om de inte är en enhet som fungerar lika tajt som en insatsstyrka. Denna upptagning från den 18/7-08 i Allentown, PA, får till det på helt rätt sätt. För att vara en zombie uppvisar herr Onsdag ovanligt mycket puls här...

Det som drar ner betyget - men bara lite - är att det saknas några av de riktiga superhitsen. Istället får vi en del låtar som extranummer som W13 spelade in med FRANKENSTEIN DRAG QUEENS FROM PLANET 13 för ganska länge sedan, och jag hade mycket hellre avnjutit monsterhits som "Morgue than words" och "American werevolves in London" istället.  

Men allt som allt? Tja, hur cyniska ni än må vara så kan jag lova att ni inte kommer att missa dem live vid nästa tillfälle efter att ha gluttat igenom den här dvd:n. Den visar upp ett gäng odöda lirare som vet att hantera skyffeln och lien med gott resultat, och publikresponsen uteblir inte...

...för som en nöjd Wednesday konstaterar när han mottager jublet: "I like you guys. You guys can come to the house and fuck my sister!"

Av: Claes Wiberg
Publicerad: 2009-01-09