Visa skriven av
Visa i
UNANIMATED - "In The Light of Darkness"
Regain, Border Music, 2009

UNANIMATEDs debutalbum "In The Forest of The Dreaming Dead" från 1993 är inget annat än storartat. Ett album som i likhet med plattor som "The Somberlain" och "Slaughtersun (Crown of The Triarchy)" visade att det var fullt möjligt att skapa melodiöst mangel som samtidigt var elakt och brutalt. Uppföljaren "Ancient God of Evil" som kom två år senare tog i min mening det melodiösa snäppet för långt men var ändå ett på sina ställen riktigt jävla bra album.

När bandet nu efter 14 års dvala släpper fullängdare nummer tre är jag mycket spänd av förväntan och till min stora glädje överträffar kvartetten faktiskt mina förväntningar.

"In The Light of Darkness" är en ypperlig samling låtar som ligger närmast debuten i sitt sound och träffar mitt i prick hela tiden. Det är melodiöst men framför allt tungt, elakt och medryckande, allt på samma gång, och låtar som exempelvis "Retribution In Blood", "The Endless Beyond" och titelspåret är omedelbara klassiker som sätter sig genast.

Istället för att sockra sönder de melodiösa riffen, som så många akter som sprang ur nittiotalets Göteborgs-scen gjorde och gör, vässar kvartetten dem med sakral atmosfär och ett barskt tryck som driver dess ödesmättade death metal i rätt riktning hela tiden.

Att Micke Jansson (sång, ex-CELESTIAL PAIN) låter bättre än någonsin och att Peter Stjärnvind (trummor, NIFELHEIM, ex-ENTOMBED) gör sin stabilaste prestation på ett UNANIMATED-album så här långt säger också en del och gör sitt till att på bästa vis knyta ihop säcken som strängtrakterande Johan Bohlin (gitarr, DESULTORY) och Richard Cabeza (bas, RAPE PILLAGE & BURN, ex-DISMEMBER) vävt.

Att säga att "In The Light of Darkness" är något annat än fullkomligt lysande och allt jag ville ha av en ny platta med UNANIMATED vore att ljuga. Det här krossar och att spela plattan bara en gång är riktigt, riktigt svårt.

Officiell MySpace

Av: Daniel Löfquist
Publicerad: 2009-05-03