Visa skriven av
Visa i
PISSED JEANS - "King of Jeans"
Sub Pop, Border, 2009

En splittrad platta som jag först inte blir riktigt klok på men efter ett tag förstår jag att jag föll i fallgropen viktigpettrarna så effektivt riggat. Detta är nämligen musik för den som gillar sånt som är svårtillgängligt för sakens skull utan att vara särskilt extremt, snabbt eller brutalt. Vissa låtar lutar mer åt hardcore medans andra är ren doom men mest av allt är det ännu ett band med SONIC YOUTH-komplex. Aviga atonala gitarrslingor som till slut bara blir enerverande. Stönig sång som låter som någon som runkar och bajsar samtidigt. Gapigt men ändå utan attityd. Avigt.

Kanske är det bara jag som inte förstår men trots det har jag hört det så många gånger förut. Sånt här har låtit på ungefär samma sätt i 25 års tid och utövarna tror fortfarande att de vandrar på musikaliska marker få har rest på. Fel fel fel. En ganska väntad ljudbild för att vara på Sub Pop, dessutom. Vissa kallar sånt här för noise rock men det lider av tydlig brist av noise i så fall.

För de som är inne på överpretentiös post-hardcore och den gnälligaste formen av screamo och emocore är det här säkert årets platta. Själv vill jag istället citera det gamla Göteborgs-punkbandet FÅGEL BLÅ med orden: "varför ska alla vara så jävla speciella"?

Av: Peter Jandreus
Publicerad: 2009-10-08