Visa skriven av
Visa i
OUTSHINE - "Until We Are Dead"
Dead Tree Music, Sound Pollution, 2009

Trots goda förutsättningar och rätt ingredienser saknar OUTSHINE det där lilla extra.

Västkustkvartetten spelar tung rock n roll med smak av gotisk metal och de har lyckats skapa ett eget och snyggt sound som påminner om så vitt åtskiljda förmågor som PLACEBO, GUNS N ROSES, HIM och MUSE. Ändå förblir jag skeptisk. Jag har svårt för norske frontmannen Erlend Jegerstads nasala stämma och hans ständiga tvekande. Sättet han drar på orden är visserligen intressant men det orsakar BILLY TALENT-syndrom hos mig: jag skulle nog älska det här om det inte vore för den där irriterande rösten.

I staterna går det bra för bandet, på hemmaplan har publiken så smått börjat mjukna, andra recensenter har hyllat OUTSHINE och jag har försökt, verkligen, men det kommer krävas ett rykande liveset för att jag ska bli helt övertygad.

Den gnälliga tonen till trots handlar många av texterna om glatt turnéliv och inte har man deppat ihop på grund av finanskrisen heller, i ”Aint Life Grand” sjunger Erland om hur framtiden är ”so bright”.

Liksom DEATHSTARS, AIDEN, QUEENS OF THE STONE AGE och ett gäng andra band har OUTSHINE försökt sig på en tung cover av BILLY IDOLs ”White Wedding”, något som förstärker goth-känslan. Är det en seg och utdragen familjetillställning de vill återskapa så lyckas de bra.

I övrigt kan jag inte låta bli att tycka att det är det är lite svennerock över det hela, trevligt att lyssna på men inget man blir alltför upphetsad över. Tung rock n roll som faller hyfsat platt, tyvärr.

Min kritik till trots ska det dock påpekas att OUTSHINE har knåpat ihop en helt klart godkänd platta. Den har hitpotential i form av nästan-titelsåpret ”Until I’m Dead” och ”Riot” funkar säkert finemang på förfesten, ”White Wedding” på efterkalas av det mer sensuella slaget. Förutsättningarna för ett bra livegig är goda, allsångsmöjligheterna likaså och spelar bandet nära mig lär jag inte missa dem. Däremot kommer jag inte att spela ”Until We Are Dead” på repeat igen inom någon snar framtid.

 

OUTSHINE spelar på Sticky Fingers i Göteborg den fjärde december senare i år.

Officiell MySpace

Av: Bella Qvist
Publicerad: 2009-11-03