Visa skriven av
Visa i
WOLVES IN THE THRONE ROOM - "Black Cascade"
Southern Lord, Sound Pollution, 2009
I ett blindtest skulle nog ingen kunna gissa att detta inte är black metal från något av de nordiska länderna. Istället är det tre jänkare på andra sidan Atlanten som rört ihop ett iskallt och nattsvart album innehållande fyra spår som är mellan tio och fjorton minuter långa. Plattan blir alltså ändå nästan femtio minuter lång. Musiken rör sig någonstans i EMPERORs fotspår, och man gör det riktigt bra. Stämningsfullt men ändå brutalt och melodiöst men ändå mangligt.

Gruppen har väckt en del uppmärksamhet runt sin tolkning av black metal och satanism, där de i princip menar att liksmink och andra teatrala uttryck förvisso är okej, men mest bara yta. Själva bor de tillsammans ute på landet i ett ekologiskt kollektiv där de till stor del odlar sin egen mat och föder upp egna djur. De menar att en riktig tolkning av black metal är att ta avstånd från den, i deras ögon sett, skadliga industrialiserade världen och gå tillbaka till en mer "jordnära" livsstil där man kan få en samhörighetskänsla med naturen och "moder jord". Inte att spränga kyrkor i luften, eftersom Satan bara är en motsats till en Gud – som inte finns. Black metal goes Peps Persson, eller? Personligen tycker jag ändå att det både är ett intressant och tilltalande synsätt.

I somras gjorde bandet en riktigt bra spelning på Roskildefestivalen, men tyvärr fick de spela mitt på dagen i fullt dagsljus varpå lite av "black metal-känslan" försvann. Men om du inte är totalt fördomsfull mot black metal som spelas utanför Norges gränser bör du kolla upp WOLVES IN THE THRONE ROOM, för det är ett briljant och atmosfäriskt ljudlandskap som bandet tar med dig in i.

Officiell MySpace
Av: Simon Ellard
Publicerad: 2009-11-12